Křížová cesta v Hořicích na Šumavě byla odsouzená k zániku. Teď se znovu ukazuje v plné kráse

9. srpen 2023 08:24

Hořice na Šumavě obnovily křížovou cestu s Božím hrobem. Čtrnáct kamenných zastavení připomínajících utrpení Ježíše Krista pochází z konce 19. století. Poutníci okolo nich chodili při cestě do kostela Panny Marie Bolestné, který komunisti nechali odstřelit.

„Když si tady sáhnete na spodní část, zjistíte, že ten kámen je zvětralý. Podle toho se pozná, že je to původní část toho zastavení. Horní část je naopak hladká, úplně nová,“ ukazuje obnovené zastavení křížové cesty v Hořicích na Šumavě starosta městyse Martin Madej.

Ani jedno zastavení podle něj není zcela nové. „Vždycky zůstal třeba ten středový sloup, nebo kaplička nahoře. Některá zastavení, myslím, že jenom dvě, zůstala zachovaná kompletně, byla ovšem pobořená. Asi nejvíc poničený byl právě Boží hrob, to je taková malá kaplička, na tom bylo práce nejvíc,“ popisuje starosta.

Vznik křížové cesty sahá až do 18. století. „V roce 1782 byla vysvěcena místní barokní poutní kaple Panny Marie Bolestné, kterou zhruba o osmdesát let později v polovině 19. století doplnila křížová cesta,“ uvádí českokrumlovský badatel Jan Palkovič.

Jednalo se zřejmě o práci místního kameníka. „V 19. století byl nedaleko odtud v zaniklé vesnici Skalná lom, který v té době vlastnil Wenzel Hossinger, kameník, který se mimo jiné podílel na výstavbě místní rarity – soustavě sedmi propojených kašen na hořickém náměstí. Je proto dost pravděpodobné, že právě jemu byla svěřena i tato zakázka,“ říká Jan Palkovič.

Čtěte také

Původní křížová cesta postupně ztrácela svoji podobu od 60. let minulého století. „Kaple Panny Marie Bolestné stála zhruba do roku 1966, pak byla odstřelena. A s odstřelem poutní kaple započala i devastace samotné křížové cesty,“ potvrzuje badatel.

Nedaleko cesty se nachází přírodní amfiteátr, kde místní amatérský soubor každoročně hraje pašijové hry. Dávnou tradici hořičtí obyvatelé obnovili před třiceti lety. První představitel Ježíše Krista Josef Šuga měl hlavní zásluhu na tom, že křížová cesta nezanikla.

„V 90. letech s kamarády hledali ta zastavení a dávali je dohromady. Našli skoro všechny podstavce, na kterých stojí sloup a pak kaplička. Co našli, to postavili. Buď na podstavci stála jenom kaplička, nebo třeba jenom ten sloup. Jedno zastavení nenašli, ale nám se ho teď podařilo vykopat,“ vypráví starosta Martin Madej.

Lidé na kapličkách křížové cesty v Hořicích na Šumavě uvidí také nová vyobrazení, která umělci vytvořili podle dobových reálií.

Spustit audio

Související