Korejská umělkyně Jongsuk Yoon má vůbec první výstavu v Česku. Její plátna jsou k vidění v Budějovicích

18. září 2023 15:49

Rozměrné abstraktní barevné obrazy zaplnily českobudějovickou Galerii současného umění a architektury. Vůbec poprvé v České republice vystavuje jihokorejská umělkyně Jongsuk Yoon, která žije od 90. let v Evropě. Kolekci nejnovějších děl nazvala Říjnové nebe.

„Je to unikátní výstava, protože všechny obrazy jsou úplně nové, z letošního roku. Většinu Jongsuk Yoon vytvářela speciálně pro tuto výstavu a expozice je doplněná několika úplně novými kresbami z minulého měsíce,“ říká kurátor Michal Škoda.

V první místnosti galerie jsou velká rozměrná plátna. „Návštěvník bude na první pohled, když sem vstoupí, vnímat krajinu, ale ta krajina tady není reprezentantem ani cílem. Jongsuk Yoon je hodně ovlivněná krajinou, přírodou, ale nereprodukuje. Jsou to, jak sama říká, takové krajiny mysli, krajiny duše,“ vysvětluje Michal Škoda.

Jongsuk Yoon podle něj propojuje západní malířskou tradici s tou východoasijskou. „Ona skvělým způsobem kombinuje asijské umění a věci, které ji ovlivnily, ať už to byla kaligrafie nebo na druhou stranu třeba jeskynní malby,“ dodává.

Autorka pracuje tak, že na plátno nanáší v hustých vrstvách olejové barvy, které postupně vrství, přemalovává, nebo naopak zase stírá. „Olejová barva jí daleko víc dovoluje, dostane tam větší hloubku. Ona má neuvěřitelný cit pro barvu, troufám si říct, že je velice zdatná koloristka a má osobitou škálu barev. Její díla se skoro nedají vyfotit, protože ani sebelepší fotka nezachytí ty jemné barevné nuance. Mám osobní pocit, že když se plátna vybalí v galerii, mají daleko větší sílu,“ popisuje kurátor.

V druhé místnosti českobudějovické galerie si návštěvníci prohlédnou díla menších formátů. „Tady je vidět inspirace korejskou krajinou, její pouto s tou zemí. Určité body, třeba hora nebo řeka, jsou důležitými momenty, místy v jejím životě a jsou spojené se vzpomínkami na dětství, které se tady potom odráží,“ doplňuje Michal Škoda.

Výstava děl korejské umělkyně Jongsuk Yoon potrvá v Galerii současného umění a architektury v Domě umění v Českých Budějovicích do 8. října.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související