Koněspřežka zažila řadu útoků nepřátel. Ti zapálili most nebo vytrhávali kolejnice

7. červen 2015

Koněspřežní dráha z Českých Budějovic do Lince přinesla v 19. století opravdovou revoluci v dopravě. S její stavbou a následně provozem to ale nebylo jednoduché. Trasa se totiž stávala terčem mnoha útoků, nejčastěji prý ze strany formanů a hostinských.

„Nebylo za tím nic jiného než špinavý konkurenční boj. Před koněspřežkou totiž veškerou dopravu zajišťovali formani a u silnic stály hostince, kde se cestující zastavovali. To se změnilo. Doprava byla stažena na železnici, formani a hostinští přišli o výdělek a takto se mstili,“ vysvětluje historik Ivo Hajn.

Škodili, jak mohli. Na české straně je například doložen případ zapálení dřevěného mostu a prakticky neustále záškodníci vytrhávali kolejnice.

Proto byli na koněspřežce důležití drážní strážníci. Ti museli několikrát denně projít a zkontrolovat svůj úsek. „Když narazili na problém, který vyřešila jednoduchá oprava, udělali ji sami. Pokud to bylo složitější, museli to nahlásit cestmistrovi. To ale nebylo úplně snadné, protože tenkrát samozřejmě neexistovaly telefony a informace se musela předávat ústně,“ doplňuje Ivo Hajn.

Putování po koněspřežní dráze se opět věnuje pořad Vltavín. Dále nabízí archivní povídání o hodnotě soli.

Spustit audio