Komunitní centrum ve Studené nese jméno Vlasty Javořické. K vidění je i původní spisovatelčina pracovna

29. říjen 2018 08:15

Studená na Jindřichohradecku vystavila originální pracovnu spisovatelky Vlasty Javořické. Právě v ní vznikaly romány inspirované krajinou Vysočiny. Pracovna je součástí nového komunitního centra.

Kniha, hrneček a lampa, pod kterou psala romány a hodně ošoupaná pracovní deska svědčící o tom, že tady spisovatelka povídek a románů z venkovského prostředí sedávala a pracovala. Tak vypadá pracovní stůl Vlasty Javořické.

A jak k němu obec přišla? „Naskytla se nám možnost získat nábytek z jejího rodného domu, který se v současné době prodává, takže se dědicové rozhodli, že by celou místnost zapůjčili obci. Vlasta Javořická je pro Studenou pojem a tak jsme na ni chtěli mít památku,“ odpovídá Vítězslav Němec, starosta Studené zvolený za KSČM.   

Podoba ukázkového pokoje odpovídá původní pracovně autorky v jejím domě jen zčásti. Především kvůli odlišnému rozmístění oken. „Museli jsme to trochu přizpůsobit, ale vnučka Vlasty Javořické byla spokojena,“ říká starosta obce.

Na stěnách jsou také rozmístěné portréty spisovatelky a jejich blízkých. Chloubou expozice je pak paraplíčko, které Vlasta Javořická skutečně používala a které obec získala už v minulosti. 

Pracovna je součástí nového komunitního centra a je hned naproti knihovně, která nese spisovatelčino jméno.

Spustit audio