Komunální volby přinesly v mnoha městech na jihu Čech výrazné změny

17. říjen 2010

V Táboře, Písku, Prachaticích, Jindřichově Hradci a Českém Krumlově vyhráli komunální volby sociální demokraté. V Českých Budějovicích a Strakonicích pro změnu triumfovaly lokální strany odštěpené od ODS. V komunálních volbách na jihu Čech dosáhla volební účast 51 procent.

Komunální volby na jihu Čech se proměnily hlavně v debakl občanských demokratů. Může je utěšovat jen to, že v některých místech se následná povolební jednání zřejmě bez nich neobejdou. Mají tak částečnou šanci se ještě vrátit do ztracených pozic.

V Českých Budějovicích rozhodli o novém vedení města občané, nespokojení s korupčními aférami. Nejvíce hlasů dostalo hnutí Občané pro Budějovice exprimátora města Juraje Thomy. Ten v létě vystoupil z ODS na protest proti údajnému klientelismu ve vedení města. Thoma potvrdil, že vyjednává s TOP 09 o vytvoření koalice a společně osloví další možné partnery. V úvahu podle něj přichází sociální demokracie.
„Vítězství ve volbách je jedna věc a složení úspěšné koalice věc druhá. Máme už naplánované nějaké schůzky, které se budou zabývat vytvořením většiny v zastupitelstvu. Tam se ukáže, jak to je. Jestli jsme toho kmotra opravdu hodili do Vltavy a odplaval, nebo nikoli,“ řekl Českému rozhlasu Thoma.

Předvolební kampaň a průběh komunálních voleb nejen na jihu Čech ukázal, že tentokrát šlo stranám o hodně. Po nečekaném výsledku parlamentních voleb, kdy uspěli nováčci na politické scéně, se i ke komunálnímu hlasování přistupovalo jako k určitému testu, který potvrdí či vyvrátí politické trendy.

Podle politologa Salima Murada z Jihočeské univerzity se nyní rýsuje i možnost určité proměny politické kultury: „Pokud budou do zvolených pozic vyneseni lidé, kteří před volbami deklarovali jako jednu z nejdůležitějších částí svého programu transparentnost zadávání veřejných zakázek a boj s korupcí, tak musí ukázat, že to nebyla jen hra, kterou chtějí ohloupit voliče a pokračovat ve starých vyjetých kolejích. Alespoň v tomto směru bude volič cítit povinnost apelovat na své zastupitele, aby program splnili.“

Skončilo také první kolo senátních voleb. Na jihu Čech se senátoři volí v českokrumlovském a táborském senátním obvodě. Svůj post obhajují senátoři za ODS Tomáš Jirsa a Pavel Eybert. Podle výsledků prvního kola oba uspěli a ve druhém kole se o senátorská křesla utkají s kandidáty ČSSD Vladimírem Špidlou a Janem Mládkem.

Na Českokrumlovsku získal dosavadní senátor Tomáš Jirsa z ODS 33 procent hlasů
a Vladimír Šidla, kterého do boje vyslala ČSSD, 23 procent. Na Táborsku obdržel senátor Pavel Eybert z ODS téměř 40 procent hlasů, sociální demokrat Jan Mládek 29 procent.

autoři: jhn , Filip Černý
Spustit audio