Kapři v jihočeských rybnících jsou v dobré kondici. Ukázaly to kontrolní odlovy

7. srpen 2020 07:07

Jihočeští rybáři i v létě zatahují sítě na rybnících. Vyloví jen několik desítek ryb, přesto jsou s úlovkem spokojeni. Dělají totiž kontrolní odlovy, při kterých zjišťují kondici zvířat.

„Podařilo se nám chytit několik kusů kapra tržního,“ ukazuje Jan Šampalík, vedoucí střediska Netolice z Krajského školního hospodářství Jihočeského kraje na hrázi Strpského rybníka.

Pak zkontroluje přírůstek i zdravotní stav ryb. „Nejprve ryby zvážíme, potom prohlédneme žaberní aparát,“ popisuje. Po kontrole rybáři kapry pustí zpátky do rybníka.

Přírůstky jsou podle vedoucího výroby Tomáše Zoubka v letošním roce uspokojivé, a to i přes počáteční nedostatek vody. „U tržních ryb se pohybuje okolo sedmdesáti nebo osmdesáti deka. Kdyby nepřišla voda, byl by daleko slabší,“ uvádí.

Letošní léto bylo trochu rozmarné, co se týče počasí, ale to rybářům vůbec nevadilo. Díky chladnějšímu počasí je zdravotní stav rybích obsádek uspokojivý. „Toto počasí zamezí rychlejšímu postupu plísní a chorob. Pro nás je zásadní, že letošní léto je deštivé, protože v jarním období nám chyběly miliony kubíků vody,“ vysvětluje ředitel Krajského školního hospodářství Petr Stehlík.

Spustit audio

Související