JVS zatím vodu nezdraží

7. listopad 2002

Přestože vodárenská soustava jižních Čech utrpěla při srpnových záplavách nemalé škody, nebude Jihočeský vodárenský svaz (JVS) ani příští rok zdražovat. Jeho ekonom Miroslav Král uvedl, že JVS drží už čtvrtým rokem stabilní cenu vody pro odběratele, tedy firmy spravující vodohospodářský majetek obcí a měst, na úrovni 11,97 koruny za metr krychlový.

Připomněl, že výslednou cenu vody pro zákazníky určují přímo jednotliví správci městských či obecních sítí, mj. společnosti 1. JVS či Vodovody a kanalizace Jižní Čechy (VaK JČ). "Zda koncoví dodavatelé vody cenu zvýší, můžeme ovlivnit pouze nepřímo. Jediný, kdo má možnost korigovat cenu vody pro spotřebitele, jsou obecní a městská zastupitelstva, která svůj vodohospodářský majetek pronajímají soukromým firmám a v případě nárůstu ceny musejí tento krok schválit," vysvětlil Král. Část nákladů na odstraňování povodňových škod bude podle něho možné krýt díky podpoře státu, kraje a Evropské unie. JVS, který je sdružením 260 měst a obcí vlastnících úpravny a rozvody vody v regionu, svůj zisk pravidelně investuje do majetku svěřeného členskými městy a obcemi.

Při povodních se výrazně zhoršila kvalita surové vody v Římovské přehradě. Aby bylo možno z této vody upravit pitnou vodu, musely být změněny parametry technologického postupu na úpravně vody Plav za cenu vyšších provozních nákladů. Neodkladné opravy si vyžádaly pět milionů korun.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio