Jitex se po povodních dostává na nohy

13. listopad 2002

Všechny rozhodující výrobní kapacity a. s. Jitex Písek, kterou srpnové povodně postihly nejhůř z jihočeských podniků, jsou již v provozu. Podnik má nyní dost zakázek a jedná s několika zahraničními subjekty o převedení některých výrob do Jitexu. Podle předsedy jeho představenstva Jana Prokopa je po povodních, které podniku způsobily škody přes 350 milionů korun, nejdůležitější udržení obchodních vztahů a výroby.

Po záplavách bylo z Jitexu odvezeno 500 nákladních automobilů odpadu, ale již 22. srpna společnost zahájila obchodování a expedici hotových výrobků. Zhruba jednu třetinu škod pokryje pojistné plnění. Úřad práce přispěl největším pletárnám v ČR na mzdy zaměstnanců, kteří byli doma s 60 procenty platu. Jednání vede Jitex s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou (ČMZRB), která by mohla garantovat půjčky a poskytnout subvence na úroky. Přes problémy s odstraňováním povodňových škod Jitex koncem října obhájil certifikát systému řízení jakosti podle norem ISO. Předseda představenstva společnosti a její spoluvlastník Jan Prokop byl minulý týden zvolen prezidentem Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu.

Loni vykázal Jitex ztrátu 20 milionů korun a dostal se kvůli zpevnění koruny do největších problémů od roku 1989. Loni v říjnu proto zahájil restrukturalizační program, v jehož rámci snížil počet výrobních závodů a počet zaměstnanců poklesl z 2224 na 1610. Po povodních odešlo pro nadbytečnost 26 lidí. Miliardové tržby společnosti letos poklesnou asi o 200 milionů korun, což bude především důsledek restrukturalizace.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio