Jitex hospodaří s problémy

25. červenec 2003

Odstraňování následků loňských záplav a boj s nedůvěrou bank charakterizuje z pohledu písecké a. s. Jitex rok 2002. Rozvodněná řeka Otava způsobila textilce škody ve výši 360 milionů korun.

Tržby společnosti meziročně poklesly asi o 330 milionů na 670 milionů korun a její ztráta dosáhla 74,249 milionu korun. Recese, s níž se potýká textilní průmysl, má na hospodaření Jitexu negativní vliv i letos.

"Banky ne vždy důvěřovaly v obnovu Jitexu, takže větší část pojistného plnění jsme nepoužili na obnovu zařízení, nýbrž na zaplacení úvěrů od rozhodujících bank," řekl ČTK člen představenstva Jitexu Jan Roušal. Za škody, které napáchala velká voda, pojišťovny společnosti vyplatily kolem 100 milionů korun. Jitex loni ovládli jeho manažeři Jan Prokop, František Laur, Jan Roušal a Josef Turek, kteří dohromady drží 75 procent akcií. Po listopadové valné hromadě opustili vrcholový management a nyní se zabývají strategickými otázkami. Největší výrobce pleteného ošacení v zemi se chce zaměřit na východní trhy a místo na trhu hledá v dílčích segmentech (prádlo, sportovní ošacení). "Loňské potíže neznamenaly odchod zákazníků a značka má stále stabilní postavení," uvedl Roušal k pozici Jitexu na trhu. Cestu vidí ve zvýšení pružnosti a ve výrobních kooperacích na východě Evropy. Počet zaměstnanců se letos sníží z 1540 zhruba na 1400 lidí a vedení společnosti se nezříká ani možnosti nabídnout prostory pro podnikatelské aktivity jiných subjektů. V letošním prvním čtvrtletí měl Jitex ztrátu přes 11 milionů korun.

Posilování koruny dostalo Jitex v roce 2001 do největších problémů od roku 1989 a stáhlo ho do ztráty bezmála 20 milionů korun. V říjnu 2001 zahájila společnost restrukturalizaci, která znamenala snížení počtu výrobních závodů. Počet zaměstnanců do června 2002 poklesl z 2224 na 1610. Základní kapitál Jitexu je 511,150 milionu korun.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio