Jirsa vymění Hlubokou za Senát

17. listopad 2004

Po deseti letech v čele radnice Hluboké na Vltavou změní Tomáš Jirsa z ODS působiště a přesídlí do Senátu. Rozhodli o tom voliči českokrumlovského volebního obvodu, kteří mu dali přednost před kandidátem komunistů Miloslavem Šimánkem. Sedmačtyřicetiletý Jirsa měl ke zvolení blízko již v prvním kole, když získal 48,1 procenta hlasů.

Hluboká nad Vltavou, známá především novogotickým zámkem a zoologickou zahradou, se za Jirsova starostování výrazně změnila. Město je nejen lákavým turistickým cílem, ale i sportovním centrem a prestižní adresou. Tomáš Jirsa má za sebou již třináctiletou zkušenost v komunální politice, z toho deset let s prací starosty. Kromě toho je deset let členem české delegace v Kongresu místních a regionálních samospráv Rady Evropy (CLRAE), poslední čtyři roky předsedou. Od roku 2000 je i předsedou Svazu měst a obcí (SMO) Jihočeského kraje a sedm let členem předsednictva svazu na republikové úrovni.

Jirsa vystudoval katedru ekonomiky a řízení energetiky pražské ČVUT. V letech 1980 až 1991 byl projektantem Energoprojektu Praha, poté do roku 1994 tajemníkem městského úřadu v Hluboké. Nový senátor Jirsa se narodil 25. března 1957. Je ženatý, s manželkou Martinou mají tři děti - Jakuba, Veroniku a Adélu.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio