Jindřichohradečtí zdravotníci dostali krabice plné cukroví, které pro ně napekli dobrovolníci

23. prosinec 2021 13:24

Počet pacientů s koronavirem v nemocnicích postupně klesá. Zdravotníci ale mají s pandemií stále plné ruce práce. Kromě péče o hospitalizované se věnují také testování a očkování. I proto se jim dobrovolníci z Jindřichohradecka rozhodli zpříjemnit Vánoce.

Cukroví pro zdravotníky se svojí maminkou pekla například Magdalenka Dobešová. A hned několik druhů. „Kuličky, perníčky, hnízda a rohlíčky, ale ty byly takový malý,“ vyjmenovala.

Dohromady se k iniciativě Peču sobě, peču tobě připojilo přes dvacet rodin i jednotlivců. Celou ji už podruhé organizoval Martin Dobeš. „Ani jsme si minulý rok nemysleli, že to budeme opakovat, protože jsme všichni nějak doufali, že to bude trvat kratší dobu. Asi nás všechny překvapilo, že jsme v tom znovu, proto jsme se rozhodli znovu zdravotníky podpořit,“ řekl.

Společně s ním dárky zdravotníkům předával i Jiří Navrátil. „Letos je situace dost podobná té loňské, ale ta podpora ve společnosti nějak ochabuje,“ připomněl.

Podporu ocenila vrchní sestra oddělení následné péče jindřichohradecké nemocnice Miriam Neužilová. „Určitě nás potěšili, překvapili. My děkujeme, že si naší práce někdo váží, snažíme se jí dělat, jak nejlépe umíme,“ komentovala.

Takové dary a podpora od lidí už nejsou běžné, přiznává hlavní sestra nemocnice Jindřichův Hradec Dana Velimská. „Oproti loňské nebo jarní vlně se to nedá srovnat. To byla poděkování od jednotlivců i firem, teď v závěru roku jsou tihle dárci jediní, kdo přijeli osobně,“ popsala.

Některé balíčky obsahovaly i osobní přání. „Máme tady speciální tašku od paní, která tu byla minulý rok hospitalizovaná. Říká, že jí zachránili život,“ ukazuje Martin Dobeš.

Do iniciativy se zapojili jednotlivci, rodiny, ale i podnikatelé. Podpořila ji například i pekárna z Lomnice nad Lužnicí nebo třeboňská restaurace.

Spustit audio

Související