Jindřich Šimon Baar: Oběť zákona

31. říjen 2020

Před 95 lety – 24. října 1925 – zemřel v Klenčí pod Čerchovem katolický kněz a spisovatel Jindřich Šimon Baar. Jeho povídka Oběť zákona je příběh o lásce dvou mladých lidí, z nichž jeden z nich je služebníkem katolické církve. Je to příběh o lásce, která nestačila ani vykvést a už byla pošlapána a zašlapána.

Baar je zřejmě nejvíce znám coby romanopisec, všichni určitě známe alespoň jeho Jana Cimburu. On však byl i výborný povídkář. Ve smutné povídce Oběť zákona se dobře odráží na tehdejší dobu moderní myšlení jejího autora, katolického kněze Jindřicha Šimona Baara. Byl toho názoru, že i katolický kněz by měl žít především v souladu se svojí přirozeností.

Jindřich Šimon Baar byl nejpopulárnějším a nejuznávanějším knězem-beletristou v české literatuře. V letech 1880-1888 studoval na gymnáziu v Domažlicích, a protože rodina kvůli těžké nemoci otce náhle zchudla, matka rozhodla, že syn půjde do semináře. V roce 1892 byl Jindřich Šimon Baar vysvěcen na kněze. Byl pokrokovým členem katolické církve. Podporoval její modernizaci, kritizoval zkostnatělou církevní hierarchii. V letech 1918 až 1921 se Baar angažoval v Jednotě katolického duchovenstva. Její reformní program byl ale ve Vatikánu zamítnut a spisovatel se rozhodl odejít do penze, v roce 1919 se přestěhoval zpátky do rodného Klenčí. Ačkoliv Baar i ve svých dílech reflektoval svět církve a nepřirozeně osamělý kněžský život, své vlastní kněžství nikdy nezpochybnil a o odchodu z katolické církve neuvažoval.

Účinkuje: František Špaček
Dramaturgie: Martina Toušková
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 31. 10. 2020
Natočeno: v plzeňském rozhlasovém studiu v létě 2020
autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio