Jihočeští lékaři začnou své výpovědi stahovat zřejmě až příští týden po jednání vlády

18. únor 2011

Jihočeští lékaři, kteří se podáním výpovědi připojili k akci Děkujeme, odcházíme, stáhnou výpovědi nejspíš koncem příštího týdne. Chtějí počkat, až vláda schválí avizované navýšení tarifních platů. Dohodli se na tom při čtvrtečním jednání s hejtmanem Jiřím Zimolou.

Podle krajského koordinátora protestu Jana Vorla ze zhruba stovky lékařů podle něj výpověď nestáhne asi šest, kteří si našli práci v zahraničí. Ti ostatní byli znovu ujištěni, že s nimi vedení nemocnic po stažení výpovědí počítá.

„V podstatě je garantováno, že lékaři, kteří budou chtít nastoupit, nebudou mít problém. Jak od ředitelů nemocnic, tak i od hejtmana,“ uvedl Vorel.

A hejtman Jiří Zimola k situaci říká: „Pokud vláda posvětí podpis dohody ministra Hegera s Lékařským odborovým klubem, tak se snad podaří odvrátit hrozbu kolapsu jednotlivých nemocnic. V jižních Čechách sice nebyla hrozba velká, od začátku jsme ujišťovali, že situaci máme pod kontrolou, ale rozhodně jsme to nemohli garantovat. Do poslední chvíle jsme nevěděli, co se bude dít.“

„Pokud by vláda od začátku nestála umanutě na svém a začala situaci řešit už dříve, tak jsme si všichni mohli ušetřit čas a věnovat ho smysluplnějším věcem,“ dodal jihočeský hejtman Zimola.

Spustit audio