Jihočeští kopáči vltavínů jsou stále agresivnější. Vyhrožují nejen místním obyvatelům, ale i policistům

21. leden 2021 14:58

Zůstávají po nich až třímetrové díry v zemi, výhrůžky a dokonce i napadání místních obyvatel, nelegální hledači nenávratně ničí přírodu a krajinu. Hluboké jámy jsou navíc nebezpečné pro děti i zvířata. Policejní hlídky proto začaly používat jinou taktiku. Jakou?

Místostarostka Marie Vaňková popisuje přímo u chatové oblasti poblíž Jankova, jak vypadá situace v místním lese.

„Vidíte tu hromadu? Tak to je vykopané z toho pozemku, přijedou bagrem a dělají si tady už opravdu, co chtějí,“ ukazuje místo Marie Vaňková

Místní obyvatelé jsou vystaveni verbálním, ale i fyzickým útokům od kopáčů. Ti často vyhrožují místním rodinám, hrozí třeba otrávením psů.

Podle nezávislého starosty Jankova Jana Jílka trvají problémy s nelegeálními kopáči vltavínů v Jankově několik desetiletí. V posledních letech se ale situace zhoršuje. Důvodem je stoupající výkupní cena těchto zelených skel. Za kvalitní kusy se platí dokonce více než 300 korun za gram.

„Západní i východní trhy mají poptávku po těchto polodrahokamech, organizované gangy jakoby rotují po nalezištích, ten nápor je třeba na několik týdnů, když přijedou do Jankova a pak se zase ztratí,“ popisuje Jan Jílek.

Po nájezdech zůstávají trvale znehodnocené pozemky.

Co obec proti tomuto fenoménu může dělat?

Podle starosty je možné zabezpečit a monitorovat prostor ve spolupráci s policií. Nebo nechat lokalitu prozkoumat a zjistit, zdali by byla vhodná pro vytěžení nebo ne.

Policejní zásah

Novou taktiku proti nelegálním kopáčům vltavínů začali zkoušet i jihočeští policisté. Před několika dny díky tomu chytili dvojici u Nesměně na Českobudějovicku, popisuje jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner:

„Tyto profesionální skupiny se tam pohybují většinou v noci, kopáči staví hlídky nejen na příjezdových cestách. Použili jsme služební psy a využili toho, že pes dokáže označit kopáče v jámě na několik desítek až stovek metrů. Policisté s vypnutými vysílačkami, telefony, bez baterek se pokusí ke kopáči přiblížit.“

Po kopáčích zůstávají až čtyři metry hluboké díry. Často jsou potom naplněné vodou. Už několikrát se podle Jiřího Matznera stalo, že v nich skončil policejní pes nebo dítě.

Policisté nabádají místní obyvatele, aby se sami nepouštěli s kopáči do konfliktů a vždy je na místo raději ihned přivolali.

autor: Petr Kubát
Spustit audio