Jihočeský souhrn

9. červen 2003

Provoz českobudějovické Černé věže čekají ještě do začátku prázdin zpřísněná bezpečnostní opatření. Taková je reakce magistrátu na dva sebevražedné pokusy v rozmezí jednoho týdne. Osmdvacetiletý muž minulou sobotu sebevraždu spáchal, jeho přítelkyni předevčírem rozmluvili úmysl 2 strážníci městské policie. Město teď bude vybírat ze tří variant ochranných opatření na Černé věži - v úvahu přicházejí sítě, tvrzené sklo nebo mříže. Konečné slovo budou mít památkáři.

Strakonice budou mít sjednocené značení silnic a ulic. V současnosti mají několik systémů značení komunikací. Názvy ulic by proto měly v dohledné době být vyvedeny na jednotných smaltovaných cedulích.

Po zebře bezpečně. Tak se jmenuje projekt, připravený v rámci Roku ochrany nemotorizovaných účastníků silničního provozu. Preventivně výchovná akce se uskuteční v Jihočeském kraji ode dneška do pátku.

Do měst a obcí poputují peníze na památky. Krajští radní totiž odsouhlasili přidělení prostředků ze státního programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Částky do 200.000 korun rozděluje přímo rada kraje, vyšší musí ještě schválit zastupitelé.

V Českých Budějovicích mohou občané v těchto dnech sledovat odtěžování bahna z řečiště Vltavy u Dlouhého mostu. Vyčištění se podle ředitele závodu Horní Vltava Povodí Vltavy Františka Hladíka dočkají v nejbližší době i další místa na Vltavě.

Sraz majitelů motocyklů Harley-Davidson se neobešel bez nehod. Dva harlejáři z Finska v pátek havarovali na Českokrumlovsku. Podle policie jeden z nich najel do před ním jedoucího vozidla, druhý harlejář, který jel v těsném závěsu, strhl řízení, padl na bok a oba motocykly se srazily. Spolujezdkyně utrpěla lehké zranění nohy, které si vyžádalo ošetření v nemocnici. Škoda na jednom z motocyklů byla vyčíslena na 90.000 korun.

Griloval s tragickými následky. V sobotu večer na své zahradě griloval maso muž z Libínského sedla u Prachatic. Používal gril s elektromotorem. Ten se však porouchal a muže zasáhl elektrický proud. Následkům na místě podlehl.

Ke slušným penězům si přišel zloděj, který se vloupal do vozidla renault na soběslavském náměstí. V odložené kabele našel sice jen 2000 na hotovosti, ale přivlastnil si i platební kartu ČSOB. Z té pak v krátkém čase z bankomatů v Praze vybral celkem 60.000 korun.

Pěchotní střelnici Otice ve vojenském výcvikovém prostoru Boletice navštívil zloděj. Odnesl si rozvaděče a kilometr a půl elektrického kabelu. Vojáci vyčíslili škodu na 150.000 korun.

Do rekreační chalupy v obci Mohuřice na Trhosvinensku se vloupal zloděj. Otevřel si zamřížované sklepní okénko a z chalupy odnesl elektroniku na více než čtvrt milionu korun.

autor: čro čb
Spustit audio