Jihočeský souhrn

14. květen 2003

Teologická fakulta Jihočeské univerzity otevírá nový obor - "Humanistika". Zájemci o jeho studium mají možnost podat si přihlášku ke studiu do 30. července dohoto roku. Jedná se o tříleté bakalářké denní studium zaměřené na oblast filozofie, religionistiky a etiky.

Plíce vám vyšetří v minibusu. V rámci Světového dne astmatu bude dnes od 9.00 do 17.00 hodin stát na Lannově třídě minibus, ve kterém vám odborníci vyšetří plíce a odpoví na případné dotazy týkající se onemocnění dýchacího ústrojí. Cílem akce je seznámit veřejnost s problematikou onemocnění astmatem. Výskyt tohoto onemocnění nejen u nás, ale i ve světě totiž dramaticky vzrůstá. Podpořit den astmatu přitom přijede do Českých Budějovic i Antitabákový tým složený z mediků, chemiků a oblíbených maskotů cigareťáků. Před obchodním domem Prior by se měl objevit v půl čtvrté odpoledne.

Petici proti sloučení chirurgického a gynekologického oddělení nemocnice ve Strakonicích už podepsalo přes 5,5 tisíce lidí a petici už také obdržel krajský hejtman Jan Zahradník. Vyjádří se k ní do měsíce.

Vimperští policisté dostali zastavovací pásy. Jde o pásy, které propíchnou pneumatiku a protože jsou duté, ujde pneumatika prakticky okamžitě. Policisté je budou vozit především při nočních službách, ale používat je hodlají uváženě. Vozidla, která se s nimi zastavují totiž často jedou velkou rychlostí.

V Tálíně podražilo vodné. A to o korunu padesát za kubický metr na 22 korun a 50 haléřů. Cena stočeného se však nemění, protože kanalizace v Tálíně patří městu.

Na jihu Čech hasiči nemuseli zatím kvůli přívalovým dešťům nikam vyjíždět. Dobrovolní hasiči čerpali pouze vodu ze sklepa rodinného domu v Hradišti u Netolic.

V Metlách na Strakonicku, které při loňských záplavách zpustošila voda z protrženého rybníka, začaly v pondělí stavební úpravy koryta potoka, jenž protéká nově vystavěným středem vesnice. Jeho zpevnění předchází stavbě nové hráze Metelského rybníka, která začne na konci června, řekl ČTK starosta Předmíře a Metel Karel Palivec. Podle něj bude koryto potoka v délce asi 300 metrů vydlážděno, aby případné větší vodě nebránily žádné překážky. Akce vyjde asi na šest milionů korun, které zatím obec platí z vlastních peněz. Předpokládá se však, že posléze získá dotaci z fondu solidarity Evropské unie. Práce by měly být hotovy za dva měsíce.

Romové se nechtějí vzdát myšlenky na vybudování památníku obětem romského koncentračního tábora v Letech na Písecku a budou i nadále usilovat o zrušení vepřína, který stojí nedaleko pietního místa. Vyzývají vládu, aby se návrhem na odstranění vepřína znovu zabývala. Při včerejším pietním setkání v Letech to řekl romský aktivista a předseda Výboru pro odškodnění romského holocaustu Čeněk Růžička.

autor: čro čb
Spustit audio