Jihočeský souhrn

6. květen 2003

Na strakonickém Velkém náměstí je nepořádek. Na náměstí funguje bistro a nově i nonostop bar. Noční návštěvníci těchto podniků tak zaměstnancům obchodů připravují práci. Ti ráno uklízí odpadky a zbytky jídla, kterým jsou mnohdy ušpiněny i výlohy obchodů. Strážníci přislíbili, že se hlavně v nočních hodinách na situaci na náměstí zaměří. Mnozí obchodníci věří, že situaci by vyřešila i plánovaná instalace kamerového systému.

Jihočeské muzeum historických vozidel zahájilo svůj provoz. Muzeum v Pořežanech na Českobudějovicku je otevřeno každý den kromě pondělí od 8 do 18-ti hodin. Na výstavní ploše 800 metrů čtverečních jsou k vidění dětská vozítka, jízdní kola, ale i staré automobily, kočáry, sáně a zemědělská technika.

S konkrétním návrhem spolupráce v oblastech hospodářství, cestovního ruchu a také výměny zkušeností v mezinárodních vztazích navštívili v pondělí hejtmana Jihočeského kraje představitelé maďarského kraje Somogy a města Kapošvár. Jak při té příležitosti uvedl vedoucí oddělení zahraničních vztahů Dezsö Frank, župa Somogy je svými podmínkami velmi podobná Jihočeskému kraji, a právě z toho plyne jejich snaha o navázání regionální spolupráce.

Do září by měl být hotov návrh nového rozložení zón Národního parku Šumava. Po dlouhých letech sporů mezi lesníky a ochránci přírody by v brzké době mělo ministerstvo životního prostředí rozhodnout také o tom, zda na kůrovcem poničené Šumavě budou lesy dál uměle obhospodařovány nebo nechány přirozenému vývoji.

Malý zdravotníci budou soutěžit v Českých Budějovicích. Dnes se v Domě dětí a mládeže U Zimního stadionu 1 koná okresní kolo soutěže hlídek mladých zdravotníků. Přihlášeno je 150 dětí, které budou soutěžit ve dvou věkových kategoriích. Vítězové postoupí do krajského kola, které se bude konat 14. května ve Strakonicích. Soutěž se uskuteční při příležitosti oslav Světového dne Červeného kříže.

Písek dostane peníze od Rychnova nad Knežnou. Tamní radní schválili, že uvolní 5 tisíc korun na obnovu hrobu Augusta Sedláčka. Jde o autora 170-ti studií a knih, původem z Mladé Vožice, který je pohřben v Písku ale v 19. století žil a tvořil v Rychnově nad Kněžnou. Jeho hrob poškodily loňské povodňě a 5 tisíc, které Písek dostane je určeno právě na opravu místa jeho posledníh odpočinku.

Nové osvětlení, které specializovaná firma instalovala do vozovky středověkého kamenného mostu v Písku, se poprvé rozsvítí 12. května. Slavnostní okamžik zároveň uzavře několikamilionovou rekonstrukci mostu, který loni poničila srpnová povodeň.

V Písku si dnes můžete nechat zkontrolovat funkce plic. Od 10.00 do 17.00 hodin tu bude na Havlíčkově náměstí připraven minibus s potřebnými měřícími přístroji. Důležité informace o plicních a alergických chorobách si pak můžete v Písku vyslechnout také od 16 hodin v domově důchodců Obora u nemocnice.

Případ brutální vraždy šestnáctileté studentky Jany Štěpánkové ze Strakonic pokračuje dnes před krajským soudem v Táboře. Na lavici obžalovaných usedne Pavel Záruba. Ten měl podle obžaloby loni v květnu dívku, která se vydala na autostop z Písku do Strakonic, zabít.

V pondělí způsobili řidiči na silnicích v Jihočeském kraji celkem 34 dopravních nehod. Bylo při nich zraněno šest lidí lehce a hmotná škoda na havarovaných vozidlech dosáhla výše 1 199 000 korun. Nejčastější příčinou nehod bylo nedání přednosti v jízdě a nepřiměřená rychlost.

autor: čro čb
Spustit audio