Jihočeský souhrn

23. duben 2003

Návštěvníci Českých Budějovic si v létě budou muset nechat zajít chuť na sklenici Budvaru v proslulé pivnici Masné krámy. Ačkoli původně ji chtěl pivovar Budějovický Budvar po rekonstrukci otevřít již 1. května, nyní je jisté, že kvůli postoji jednoho ze spoluvlastníků nebude restaurace v provozu ani v létě. Budvar chce do opravy Masných krámů, které uzavřel hygienik, investovat 15 milionů korun.

Před senátem Krajského soudu v Českých Budějovicích v úterý opět stanuli Karel Srba, Eva Tomšovicová a Michal Novotný, obvinění v kauze přípravy vraždy čtení listinných důkazů a poslech nahrávek telefonních hovorů, k čemuž se mohli obvinění vyjadřovat. Žádná zásadní reakce ovšem nezazněla. Na následném neveřejném zasedání má soud rozhodnout, zda Karel Srba zůstane i nadále ve vazbě. Rozhodnutí bude zveřejněno dnes, kdy hlavní líčení pokračuje od 8.00 hodin.

Kašna v Netolicích se letos opravovat nebude. Kašnu poškodily silné mrazy tak, že na několika místech popraskala. Původně se odhadovalo, že oprava bude stát zhruba 150 tisíc korun, nakonec se ale ukázalo, že je potřeba dalších 100 tisíc. Ty však netolická radnice nemá a kašna si proto na opravu počká pravděpodobně do příštího roku.

Samsonova kašna na českobudějovickém náměstí bude bez vody. V úterý totiž pracovníci 1. JVS začali s opravami kašny a přípravou na letní sezónu. Kamenné části bazénu budou chemicky ošetřeny přípravkem na bázi chlóru a tak zbaveny řas. V průběhu oprav projde kontrolou i osvětlení kašny. Nutno bude rovněž demontovat recirkulační zařízení, které v zimním období zabraňovalo zamrznutí vody. Vodu začnou pracovníci společnosti 1. JVS napouštět už v pátek.

15 nových parkovacích míst je v Písku. Parkoviště bylo otevřeno v ulici doktorky Horákové. Jedno místo je vyhrazeno pro invalidní řidiče.

Písek a Dánsko si mění učitele. Již tento týden začala žáky v ZŠ Tylova dánská učitelka seznamovat s tradičními tanci, zvyky a zpěvy své země. Učitelka Pavla Štůrová z této školy seznámí Dány s českým způsobem oslavy Velikonoc. Výměna kantorek je součástí projektu Socrates Comenius.

Písek bude mít zmonitorován stav ovzduší. Od úterý do čtvrtka bude měření na 3 místech ve městě provádět krajská hygienická stanice. Monitoring je plánován už dlouho a je součástí programu za zlepšení životního prostředí.

Celkem 6 žen a 1 muže z Rumunska odhalili příslušníci Referátu cizinecké a pohraniční policie Strážný při pobytové kontrole nočního klubu, která proběhla v pondělí večer na Prachaticku. Cizinci, kteří přicestovali do České republiky v polovině dubna letošního roku, neměli dostatek prostředků chtěli si je opatřit poskytováním sexuálních služeb. Celá skupina musí opustit Českou republiku.

autor: čro čb
Spustit audio