Jihočeský souhrn

10. únor 2003

V Sepekově na Písecku dochází vlivem nadměrného podmáčení půdy k praskání skály u farské zahrady. Do zahrady zatím padají jen malé úlomky skály, ale hrozí nebezpečí, že na jaře dojde k uvolnění většího kusu, který by mohl ohrozit okolní domy. Opatřením proti těmto vlivům se nyní zabývá obecní úřad.

Obyvatelé obce Besednice na Českokrumlovsku by se měly dočkat kvalitnější vody po plánované ronovaci úpravny vody. Voda v současné situaci sice není zdravotně závadná, ale obsahuje příliž železa, které se podílí nejen na její chuti, ale i zabarvení. Jak uvedl starosta obce Jaroslav Klein, na úpravnu vody přislíbilo ministerstvo zemědělství obci dotaci až do výše 80 procent nákladů. Předpokládaná výše nákladů je 1 milion 200 tisíc korun.

Strakonické autobusové nádraží, které bylo postaveno před 25 lety a počítalo s až čtyřikrát větší kapacitou, není dostatečně využívané. Vedení společnosti ČSAD STTRANS proto naplánovalo změny stávajících prostor a to ve třech podobách. Podle ředitele společnosti Vladimíra Warische by se plocha měla zmenšit, mělo by se zkvalitnit osvětlení a cestujícím budou nabídnuty další potřebné služby. Tím by mělo dojít k ušetření provozních nákladů, protože údržba celé plochy je ekonomicky velmi náročná. Nevyužitý prostor chce společnost ČSAD STTRANS nabídnout městu a podle slov starosty Pavla Vondryse, město nechá na veřejnosti posouzení jednotlivých návrhů na využití plochy. Na té by mohl vyrůst nový market, či čerpací stanice. Návrhy však v současnosti nejsou pevnou součástí územního plánu města.

O čtyři sta nových lůžek se rozšíří kapacita lázeňského komplexu Helena v Bechyni. Nová budova měla být zkolaudována již na konci loňského roku, ale hned z počátku výstavby byly stavební práce zkomplikovány skalnatým podložím. I srpnová povodeň a následé nepříznivé počasí stavební práce pozdrželi. Nová budova, jejíž cena by se podle ředitele zařízení Petra Šota měla vyšplhat na 160 milionů korun, přivítá první pacienty pravděpodobně v dubnu. V zařízení by mělo pracovat 100 zaměstannců.

Lyžařský areál Kramolín, který jako jediné lyžařské středisko v jižních Čechách provozuje večerní lyžování každý den po celou sezonu, zaznamenal letos zvýšený zájem lyžařů o tuto nabídku. Podle slov jednatele společnosti Lipno Servis Luboše Krejzy letos mnohem častěji musejí být spouštěny dva velké vleky, aby provozovatel zabránil tvorbě front. Kvůli zvýšenému zájmu lyžařů o večerní lyžování provozovatelé areálu instalovali tuto sobotu na nejprudší části sjezdovek dvě vysoce svítivá nová světla, která mají velice intenzívní bílé světlo. Společnost chce namontovat ještě další dvě světla a to na začátek a konec sjezdovky.

Vimperská radnice získá dotaci od fondu Phare na odstraňování škod po loňských povodních v ulici Pasovská a Zlatá stezka. Dotace bude činit více než 3 miliony korun a bude využita především na opravy zdí a infrastruktury. Opravy by měly začít do letošního dubna. Celkové škody, které srpnová velká voda ve Vimperku způsobila byla odhadnuty na 20 milionů korun.

Zoologická zahrada Ohrada v Hluboké nad Vltavou se snaží o návrat Puštíků běhavých na Šumavu. Tento druh se na Šumavě od 30. let považuje za vyhynulý. Oba páry puštíků, které ZOO Ohrada v současnoti chová, začínají tokat a chovatelé věří, že se brzy podaří na Šumavu vypustit další jedince tohoto vzácného druhu. Od roku 1995 vypustily už 16 odchovaných jedinců.

Jihočeská pobočka humanitární organizace ADRA stále pomáhá lidem postiženým loňskými srpnovými povodněmi. Zástupci ADRY, stavebních firem a soudní znalci objíždějí region a pořádají přednášky právě pro lidi, kterým velká voda zničila byt nebo dům. Další ze zastavení se uskuteční v úterý 11. 2. ve Veselí nad Lužnicí. Přednáška, v rámci níž se lidé dozvědí i nejnovější informace týkající se státních dotací, začíná v Malém sále Kulturního domu od 18.00 hodin.

Roudné u Českých Budějovic, ležící na řece Malši, bylo jednou z nejvíce povodní postižených obcí v okrese. Zcela zničeno bylo například fotbalové hřiště a mateřská škola. Zatímco sportoviště bude vybudováno jinde, školka stojí půl roku po ničivých záplavách na stejném místě, už byla zkolaudována a v dnes poprvé přivítla děti. Ty do současné doby obec vozila do zapůjčené třídy školky na Včelné. Rekonstrukce vnitřních prostor si vyžádala více než 4 miliony korun. Na další zhruba jeden milion korun odhaduje starosta Jaroslav Chmelař venkovní úpravy, fasádu a zateplení budovy.

autor: čro čb
Spustit audio