Jihočeský souhrn

7. leden 2003

Radnici ve Vimperku se podařilo přestěhovat, v rámci reformy státní správy, to co plánovala. Od úterka tak v bývalé telekomunikační budově ve vimperské ulici Nad stadionem fungují odbory živnostenský, sociálních věcí a zdravotnictví a správní agendy tedy vydávání občanských průkazů, cestovních pasů a centrální evidence obyvatel. Odbory školství a dopravy vimperské radnice zatím sídlí stále v Prachaticích v Hradební ulici. Přestěhovat by se měly na začátku února.

V Prachaticích se v rámci reformy státní správy nepodařilo vyřešit spor vedení města a bývalého okresního úřadu o to kdo bude sídlit v budově v hradební ulici, kde byly umístěny referáty dopravy a školství okresního úřadu. Radnice zde chce odbor dopravy zachovat, ale okresní úřad sem chtěl umístit pracovníky nového úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Prozatím přitom dopravní agendy v Hradební ulici zůstávají. O dalším vývoji rozhodne až jednání prachatické radnice s ředitelstvím úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

V Českých Budějovicích se rozšíří zóny s parkovacími automaty. V průběhu ledna se tak stane na Lannově třídě, v Žižkově ulici a v Chelčického ulici. Poplatek bude činit 5 korun za první hodinu a 10 korun za každou další hodinu placeného stání. Provozní doba placeného stání je v pondělí až pátek od 8 do 18 hodin, v sobotu od 8 do 13 hodin.

Ředitelé základních škol na území města České Budějovice stanovili jednotný termín zápisu do 1. ročníku a to na pátek 24. ledna odpoledne a na sobotu 25. ledna dopoledne. Zapsány budou děti, které dovrší 6 let věku do 31. srpna letošního roku a předběžně i děti, kterým bude 6 let do 31. prosince. Dále také děti s dříve povoleným odkladem školní docházky.

Do evidence Úřadu práce v Písku se hned v prvních pracovních dnech nového roku přihlásilo 334 uchazečů o zaměstnání. Ke konci prosince bylo v evidenci 2797 nezaměstnaných a míra nezaměstnanosti dosáhla 8,4 procenta. Je to o 0,7 procenta více než v předcházejícím měsíci. Údaje z prvních dnů letošního roku naznačují, že v lednu se míra nezaměstnanosti na Písecku ještě podstatně zvýší. Na druhé straně nabídka zaměstnavatelů není příliš rozsáhlá. Úřad práce eviduje 453 volných míst, převážně jde o profese šiček, řidičů a truhlářů.

Také na Jindřichohradecku přibylo v závěru loňského roku lidí bez práce. Míra nezaměstnanosti dosáhla hodnoty 6,7 procenta, což v absolutních číslech znamená více než 3100 nezaměstnaných. Na konci listopadu bylo bez práce o 350 lidí méně.

Pět mužů ve věku 29 až 42 let skončilo v policejních celách. Čelí obvninění z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek. Tři z nich zadržela zásahová jednotka jihočeské policejní správy na okraji Českých Budějovic. Jak zjistili českobudějovičtí kriminalisté, obvinění prodávali od loňského července heroin a pervitin v Ústeckém kraji a také v Českých Budějovicích. Při domovních prohlídkách kriminalisté zajistili 37 gramů pervitinu a 11 gramů heroinu.

Šest rekreačních chalup a škodu 61 tisíc korun má na svědomí zatím neznámý pachatel, který v noci z neděle na pondělí řádil v obci Smědeček na Prachaticku. Odnesl si kuchyňské vybavení, elektronářadí, lyže, tři televizory a další vybavení.

Kriminalisté P ČR Správy Jihočeského kraje v Českých Budějovicích vyšetřují případ první vraždy v letošním roce. V pondělí 6. ledna byl nalezen na dvoře rekreační chalupy v osadě Nový Bor na Netolicku, mrtvý majitel zmíněné chalupy. Při ohledání byly zjištěny zjevné známky násilí. Kriminalisté zjistili, že po muži bylo vyhlášeno 30. prosince 2002 celostátní pátrání jako po pohřešované osobě. Muž byl naposledy spatřen v polovině měsíce října loňského roku, kdy pobýval na své chalupě. V souvislosti s vyšetřovanou vraždou pátrají kriminalisté po Štefanu Oláhovi, narozeném dne 11. března 1980, trvale bytem Prachatice, ulice Národní 1008. Jedná se o muže vysokého 175-185 cm, štíhlé postavy. Hledaný má černé, krátce střižené kudrnaté vlasy a hnědé oči. Stejně tak kriminalisté pátrají po vozidle zn. Volvo 480, stříbrné barvy, spz ADD 86-12, které patří zavražděnému muži.

autor: čro čb
Spustit audio