Jihočeský souhrn

24. říjen 2002

Celkem 100 000 korun rozdělil Jihočeský kraj mezi nejúspěšnější obce letošního krajského kola soutěže "Vesnice roku". Bernartice získaly za prvenství v krajském kole 40 000 Kč. Druhé Homole na Českobudějovicku obdržely 20 000, obce Čestice a Sedlice ze Strakonicka pak za třetí místo získaly po 10 000 korunách. Zelenou stuhou byla oceněna obec Svatý Jan nad Malší, Modrou stuhou Radětice na Táborsku a Bílou stuhu získala obec Skály z okresu Písek. Jihočeský kraj ocenil také knihovnu v Sepekově na Písecku.

Děti a město. Tak se jmenuje výstava dětských výtvarných prací k 10. výročí zapsání Českého Krumlova do Seznamu světového dědictví UNESCO, kterou připravilo tamní okresní muzeum. Začátek je dnes v 16 hodin.

Ojedinělou výstavu 500 děl Salvadora Dalího připravuje na prosinec českokrumlovské Egon Schiele Art Centrum. Expozice nazvaná Salvador Dalí - dobytí iracionálna, výbor z grafické tvorby 1935 - 1979, bude přístupná do září příštího roku. Otevřou ji u příležitosti desátého výročí zápisu Českého Krumlova do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Třeboňští rybáři zatím obdrželi od státu tři miliony korun na úhradu nejnutnějších opatření v době záplav. Podle ředitele odboru zemědělských komodit ministerstva zemědělství Stanislava Kozáka stát uhradí rybářům asi 20 až 25 procent škod.

Dvě falešné stodolarové bankovky objevila včera pracovnice peněžního ústavu Volsksbank CZ v Českých Budějovicích. Do banky je před polednem přinesl muž, který si chtěl založit konto. V předložených financích ale úřednice objevila dva falzifikáty. Zadržela je a bankovky poputují do zkušebny platidel. Jak uvedl poškozený, bankovky získal loni v Německu.

Na jihu Čech se včera stalo 34 dopravních nehod. Tři osoby se zranily těžce a pět lehce. Škody přesáhly jeden milion 400 tisíc korun. Nejčastější příčinou nehod bylo nedání přednosti v jízdě, nesprávný způsob jízdy a nepřiměřená rychlost.

Dosud neznámý pachatel odcizil z objektu Českého Telecomu ve Strakonicích telefonní kabely za nejméně 50.000 korun. To ovšem pachateli ješte nestačilo, proto založil v objektu požár dřevěné kabelové cívky s kabelem a vzniklým požárem způsobil další škodu ve výši 15.000 korun.

autor: čro čb
Spustit audio