Jihočeský souhrn

4. březen 2005

Město Písek připravilo ambiciózní projekt, na který chce získat dotace z evropských fondů. Ve třech postupných etapách chce do konce roku 2007 změnit vzhled písecké promenády podél řeky Otavy, dokončit rekonstrukci sladovny a vybudovat v ní Centrum dětské ilustrace.

Bezmála polovina řidičů projíždějících centrem Tábora jede rychleji, než je povolených 50 km/h. Vyplývá to z výsledků několikaměsíčního měření informativního světelného radaru v Soběslavské ulici.

Zhruba sedm miliard korun: Tolik by potřeboval Jihočeský kraj, aby opravil všechny silnice druhých a třetích tříd, které má ve své správě. Výčet všech potřebných prací obsahuje takzvaná Bílá kniha, která se každý rok aktualizuje. Takovou částkou ale krajský rozpočet nedisponuje, letos půjde z rozpočtu na opravy těchto silnic 400 milionů korun, kraj navíc získal z evropských fondů 135 milionů korun.

600 tisíc eur má přislíbeno Jindřichův Hradec na rekonstrukci ulic v centru města. Podmínkou pro získání této dotace z fondů Evropské uniie je, aby ulice Růžová, Klášterská a Masarykovo náměstí byly opraveny do konce srpna roku 2006. Radnice bude vypisovat výběrové řízení na zhotovitele akce.

Vodohospodáři v povodí Vltavy pokračují ve snižování hladin vodních nádrží, aby vytvořili rezervu pro případ tání. Reagují tak na aktuální informace Českého hydrometeorologického ústavu o stavu sněhu, jehož zásoba je pravděpodobně největší za posledních 40 let.

Tento týden skončila evidence automobilů na Plavské ulici v Českých Budějovicích. Od příštího týdne už občané najdou tuto instituci v Kněžské 19, tedy v budově magistrátu, kde dříve sídlil okresní úřad.

Město Vimperk chce postavit nové pavilony pro Ústav sociální péče Hrabice, který se stará o mentálně postižené. Současné objekty, které vznikly na počátku 20. století, už nevyhovují. Město se se žádostí o finanční podporu záměru obrátilo také na Jihočeský kraj. Místostarosta Vimperka a krajský zastupitel Jaroslav Zámečník dodává, že o potřebě nových objektů pro Ústav sociální péče Hrabice se hovoří už deset let, na návštěvách se tam střídali ministerští úředníci, ale nic se nedělo. Město nyní za 290.000 tisíc nechalo zpracovat studii a snaží se celou záležitost rozhýbat.

České Budějovice chtějí vybudovat záložní zdroj pitné vody. Město je zatím odkázáno téměř stoprocentně na vodu z Římovské přehrady a kapacita podzemních vrtů, které na území města má Nemocnice a také Budějovický Budvar, by v případě výpadku hlavního zdroje nestačila. Radnice má v záloze ještě dva další vrty, jejich zprovoznění ale bude vyžadovat vysokou investici. Město si proto podalo žádost o dotaci na ministerstvo zemědělství.

Už za rok by se mohlo v Ševětíně začít s výstavbou Jihočeského skanzenu, kerý dopomůže k návratu selského baroka z 19. století na jih Čech.

autor: čro čb
Spustit audio