Jihočeský souhrn

18. únor 2005

Počet nemocných na jihu Čech stále roste. Epidemie akutních respiračních onemocnění je na Českokrumlovsku a Českobudějovicku. Tam také platí zákaz návštěv v nemocnicích a v domovech důchodců. Od čtvrtka je pro návštěvy z preventivních důvodů uzavřena také nemocnice ve Strakonicích.

Jak Českému rozhlasu řekla Jitka Luňáčková z Epidemiologického odboru Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje, dalšímu šíření respiračních onemocnění by zábránilo, kdyby nemocní lidé zůstávali doma.

Město České Budějovice pokračuje v úpravách a rekonstrukci parku Na Sadech. To mimo jiné obnáší vybudování nových dlážděných chodníků, jak je tomu už v zrekonstruované části parku. Nyní přijde na řadu úsek od ulice U Černé věže až k ekonomické škole.

V Prachaticích se schyluje k bitvě o budovu na Velkém náměstí. Poté, co ztroskotal záměr zřídit v budově čp. 43 v centru Prachatic muzeum loutek, zdálo se, že se Národní muzeum vzdá lukrativního majetku ve prospěch prachatické radnice. Ta by sem přestěhovala knihovnu, neboť pro tyto účely byl objekt v minulosti zkolaudován. Snahy získat budovu ale nyní přiznalo také Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, konkrétně Úřad práce v Prachaticích. Ani vedení města Prachatice ale nevzdalo aktivity k obsazení již dva roky nevyužívané budovy, zrekonstruované za zhruba 30 milionů korun. Hodlá do rozhodování ministerských úředníků nasadit všechny páky, včetně poslaneckého vlivu starosty Jana Bauera.

Kaskáda rybníků v obci Horní Žďár znění majitele. Těchto šest rybníků patří Jindřichovu Hradci. Ten jich dohromady vlastní 38. Většinu z nich pronajímá a na některých se snaží hospodařit. Rybníky v Horním Žďáru nabízí k prodeji i proto, že potřebují opravu hrází a to by pro Jindřichův Hradec znamenalo velkou finanční zátěž. Výběrové řízení na koupi této kaskády vyhrálo zemědělské družsto Jindřichův Hradec, které doposud mělo rybníky v nájmu. Konečné rezhodnutí zda družstvo rybníky získá či ne učiní zastupitelstvo města.

Jihočeská hospodářská komora hledá místa pro zdravotně postižené občany. Chce tak pomoci jak těmto lidem, kteří často bývají dlouhodobě nezaměstnaní, tak také firmám. Ze zákoníku práce totiž vyplývá, že firma má zaměstnávat určitý počet postižených osob, nebo kupovat výrobky z chráněných dílen, jinak musí platit jakousi finanční náhradu. Jak Českému rozhlasu řekla Eva Rufferová z Jihočeské hospodářské komory, komora oslovila firmy v regionu a už má první odezvy.

V Českých Budějovicích budou instalovány dvě silniční meteorologické stanice. Primátor Miroslav Tetter dodává, že zhruba třímetrová tyč s typickou vrtulkou na měření rychlosti větru se objeví na křižovatce u přechodu pro chodce za Dlouhým mostem a také na Mariánském náměstí. S instalací se začne, jakmile to počasí dovolí.

Základní školu Povážská ve Strakonicích čeká demolice. Neznamená to ale konec školy, radnice zde totiž postaví školu novou. Budova té současné již nevyhovuje. Jedná se totiž o montované objekty, přičemž ze dvou pavilonů se už učí jen v jednom, protože druhý je ve velmi špatném technickém stavu a případné investice do opravy by byly neefektivní. Město chce mít podle slov starosty Pavla Vondryse klasický zděný školní objekt.

Prachatice a České Budějovice spojí večerní autobus. Nově zřízený autobusový spoj poprvé vyjede v pondělí 14. března 2005. Odjede z Prachatic ve 20 hodin a zpátky z Českých Budějovic se bude vracet ve 22.30. Nové autobusové spojení se podařilo realizovat Úřadu práce v Prachaticích ve spolupráci s Městem Prachatice. Jak doplňuje ředitel prachatického úřadu práce Václav Pauch, večerní spoj by měl usnadnit lidem dojíždění do zaměstnání. Večerní autobus pojede mezi Prachaticemi a Českými Budějovicemi v rámci zkušebního provozu zatím jen v lichých týdnech, a to každý pracovní den.

Plány jako ve Zvonokosech má českobudějovická radnice. Poté, co řada veřejných WC na území města zanikla či se změnila v hospody, se teď vyskytla naděje na zřízení nového veřejného WC. Mělo by vyrůst před krajským soudem zhruba v místě, kde dnes stojí stánek se zeleninou. Jeho majitelka totiž tento stánek nabídla městu ke koupi.

autor: čro čb
Spustit audio