Jihočeský souhrn

15. říjen 2004

Písek po 15 letech obnovil partnerství se slovenským městem Velký Krtíš. První impulz k obnově vztahů vyšel z Písku. Delegace v létě navštívila Velký Krtíš a slovenská delegace v uplynulých dnech navštívila Písek.

Velký Krtíš leží zhruba 220 kilometrů Východně od Bratislavy u hranic s Maďarskem. Podle slov píseckého místostarosty Vojtěcha Bubníka se nové partnerské město potýká s problémy, se kterýmy by Písek mohl pomoci.

Jihočeské a hornorakouské odbory podepsaly dohodu o založení meziregionální odborové rady Dunaj - Vltava. K podpoře spolupráce budou využívány i zdroje z Evropské unie a Evropské odborové konfederace. Právě o problematice pohybu pracovních sil a přechodného období, které bylo českým občanům při vstupu do Evropské unie vymezeno, chce podle předsedy Štěcha nově vzniklá meziregionální odborová organizace také jednat.

V Budkově na Prachaticku opravují kanalizaci po částech. Výstavbu čističky odpadních vod obec zahrne do územního plánu, ale nemá na ni peníze. Jak říká starosta Bohumil Helvich, dokončenou část kanalizace prodražila zvýšená sazba DPH a na čističku obec musí sehnat dotace.

Projekt Rok stromu ve Strakonicích pokračuje. V průběhu roku se v nejrůznějších akcích radnice snaží upozornit občany na nutnost ochrany a rozšiřování zeleně, třídění odpadu, či šetření papírem. V informačním centru je nyní k dostání samolepka - Nevhazujte reklamní letáky - určená na domovní schránky.

Mateřské školy ve Strakonicích mají přednostně sloužit strakonickým dětem. I když je v nich místa dost, radnice zjistila, že hodně dětí je přespolních a kapacita se začíná pomalu zaplňovat. Radnice proto nabídla okolním asi 3 desítkám obcí smlouvu, podle které by obce měly na své děti ve strakonických školkách přispívat částkou 5 tisíc ročně na každé dítě. Děti z těchto obcí by pak stejně jako strakonické měly místo ve školce jisté. Zbylá místa ve školách budou k dispozici dětem z obcí, které smlouvu nepodepíší.

Český Krumlov připravuje zhotovení další části geografického informačního systému města. Ten bude mapovat rozsah a strukturu sítě komunikací v majetku i ve správě města.

Strakonické kino Oko prochází rozsáhlou rekonstrukcí. V roce 2002 ho poškodily povodně. Jeho část musela být dokonce stržena, kvůli narušené statice. V nově zrekonstruovaném kině bude plátno na místě bývalé promítací kabiny a sedadla budou otočena o 180 stupňů. Také vchod do budovy bude přemístěn.

V Bechyni jde do finále stavba nového domu s pečovatelskou službou. První nájemníci se do tohoto domu, který si vyžádal ivestici téměř 50 milionů korun, nastěhují už v listopadu.

Na území Jihočeského kraje bylo loni prostřednictvím krajského protidrogového koordinátora evidováno 7079 kontaktů, z toho většina byla s lidmi, kteří si drogu aplikují injekcí. S bezmála 800 uživateli drog se protidrogoví koordinátoři setkali poprvé. Během loňského roku bylo narkomanům vyměněno na jihu Čech takřka 17.000 jehel.

autor: čro čb
Spustit audio