Jihočeský souhrn

9. srpen 2004

V rakouském Gmündu byl v pátek otevřen obchod s květinami, keramikou a zahradnickými potřebami. Jedná se o vůbec první jihočeský podnik v Rakousku od květnového rozšíření Evrospké unie. Otevření podle jednatele společnosti Lenc Stanislava Kodytka předcházelo dvouměsíční intezivní jednání, kdy mnozí tamní úředníci prakticky ještě nevzali na vědomí, že Česká republika je součástní Evropské unie.

Slavnostnímu otevření byli přítomni představitelé obou sousedících regionů. Jihočeský hejtman Jan Zahradník při té příležitost konstatoval, že samotný kraj může přispět k dalšímu rozvoji podobného podnikání tím, že udržuje dobré vztahy se svými zahraničními sousedy.

Zvýšený příliv pacientů znamenají každoročně pro lékaře Infekčního oddělení Nemocnice v Českých Budějovicích letní měsíce. Podle primáře Václava Chmelíka registrují lékaři přes léto nejčastěji prudký nárůst dvojího druhu onemocnění. Jednak průjmová onemocnění, například salmonelové infekce, jednak nemoci z přírodní ohniskovostí nákazy. Podle primáře Chmelíka jsou jižní Čechy jednou z nejvýznamnějších ohniskových oblastí klíšťové encefalitidy v Evropě. Na českobudějovickém infekčním oddělení ročně leží s klíšťovou encefalitidou 120 až 170 pacientů -, asi tolik eviduje dohromady celé Německo a Rakousko.

Jaderná elektrárna Temelín od zahájení provozu v prosinci 200O vyrobila 25 miliard kWh elektřiny. To je množství, které by stačilo pro potřeby všech obyvatel ČR po dobu 166 dnů, konstatoval mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Podle údajů Energetického regulačního úřadu jeden obyvatel ČR vloni spotřeboval 5373 kWh elektřiny, tedy o dvě procenta více než v předchozím roce.

Český rozhlas České Budějovice je stále nejposlouchanějším rádiem Jihočeského kraje. Naše vysílání denně poslouchá 110 tisíc občanů. To jsou výsledky nejnovějších průzkumů poslechovosti rádií, které provedlo sdružení Median GFK Praha. V první trojici se v Jihočeském kraji dále umístilo Rádio Impuls a Frekvence 1.

Ve sklárnách v Chlumu u Třeboně, které byly před časem uzavřeny, se znovu rozsvítili pece. Od společnosti Crystalex Nový Bor 19. července odkoupila sklárny společnost České sklo a porcelán SF. Podle jednatele společnosti Petra Staska je v současné době zaměstnáno v chlumských sklárnách prvních 40 lidí, další pracovní síly přibudou zřejmě v listopadu, kdy by se měla výroba rozšířit.

Spokojeni mohou být v tomto období provozovatelé jihočeských kempů. Až po okraj byl právě v uplynulém týdnu naplněn například kemp Modřín u Lipna nad Vltavou - ubytováno zde bylo kolem jednoho tisíce osob. Teď je jeho kapacita naplněna zhruba ze šedesáti procent, další příliv návštěvníků čekají.

Obec Úsilné na Českobudějovicku se potýká s nedostatkem peněz v rozpočtu. Podle starosty Pavla Kašpárka je hlavním důvodem fakt, že mají nižší výnos z daní.

Archeologové objevili v Prachaticích středověké opevnění. Archeologický výzkum v domě číslo 84 v Dlouhé ulici odkryl pozůstatky dřevěné hradby ze 14. století. Parkánová hradba s dochovanými dřevěnými kůly doplní představu o opevnění středověkých Prachatic.

Lidé, kteří se v Nových Hradech rozhodnou změnit systém vytápění z neekologického na ekologické, mohou od letošního dubna dostat od radnice bezúročnou půjčku. Je určena například těm, kteří chtějí vybudovat plynové topení.

Svatojánská ulice ve Lhenicích mění podobu. Obyvatelům Lhenic komplikuje život celková rekonstrukce Svatojánské ulice. Přístup na náměstí ztěžuje oprava vozovky, vodovodního a kanalizačního řadu a chodníků. Starosta Lhenic Vlastimil Čech slibuje zdárné dokončení rekonstrukce.

autor: čro čb
Spustit audio