Jihočeský souhrn

26. květen 2004

Od jihočeských silnic prvních tříd mizí nepovolené billboardy a reklamy. Některé jsou navíc i nevhodně umístěny, takže kvůli nim nejsou zřetelné dopravní značky. Referát dopravy krajského úřadu proto rozhodl o odstranění nepovolených reklam.

90 milionů korun si měla vyžádat oprava mostu Duha v Bechyni. V průběhu oprav se zjistilo, že na most byly použity, při jeho stavbě, méně kvalitní materiály. V konstrkukci mostu jsou často místo betonu tzv. štěrková hnízda. Při jeho opravě nebude možno použít závěsné lešení, ale dražší stavěné ze země, provádět se bude spedciální inijektáž. Stavba se proto prodraží o několik desítek milionů korun.

Ministerstvo živodního prostředí zakázalo mistrovství republiky v raftingu na Čertových proudech na Lipně. Vyslyšelo tak obavy ekologů a špatném vlivu závodu na životní prostředí. Loni přitom ministerstvo povolilo v těch samých místech konání mistrovství světa.

Od soboty 29. května se budou moci lidé v Českých Budějovicích koupat na letní plovárně. Zahájení provozu od tohoto data je ovšem podmíněno příznivým počasím.

Lnářští rybáři pokračují v opravách rybníků. Stále ještě odstraňují škody, které napáchaly povodně v létě roku 2002. Při rekonstrukcích hrází také mění stará dřevěná potrubí za nová. Jak nám řekl ředitel Rybářství Lnáře Petr Vávra, potrubí, která často ještě pocházejí z časů Jakuba Krčína z Jelčan, se mohou stát i muzejními exponáty.

Jihočeské silnice druhých a třetích tříd dostanou malou finanční injekci. Tyto komunikace jsou ve správě kraje. Státní fond dopravní infrastruktury uvolnil pro jižní Čechy příspěvek na zmírnění následků škod způsobených letošní zimou ve výši necelých 21 milionů korun. Hejtman Jan Zahradník nám sdělil, že uvedená částka pokrývá zhruba polovinu škod, které zima na silnicích napáchala.

Kraj a lidé Regionu Weitra očima sousedů - tak se jmenuje soutěž pro fotografy amatéry, kterou vyhlásilo Přeshraniční impulzní centrum Sdružení Růže. Soutěž by podle manažerky centra Jany Malíkové měla mimo jiné povzbudit turistický ruch jak u nás, tak v rakouském regionu Weitra.

Za úhyn stromů na jihu Čech mohou povodně a loňské sucho. Vykácet a vysadit stromy nové je podle náměstkyně primátora Českých Budějovicích Ivany Popelové jejiné řešení.

Deset let své existence si dnes připomíná Poradna pro uprchlíky a migranty při českobudějovické Diecézní charitě. Nejen s prací poradny, ale s aktivitami celé Diecézní charity, se můžete po celý den seznámit v rámci Dne oteřených dveří v Kanovnické ulici číslo 16. Kromě toho zde můžete navštívit také výstavu obrazů malířů z Ukrajiny a Uzbekistánu nebo ochutnat tradiční jídla vybraných zahraničních kuchyní.

autor: čro čb
Spustit audio