Jihočeský souhrn

28. duben 2004

Kaplice chce do dvou až tří let vybudovat muzeum. Prostory by mělo najít v objektu Domu dětí a mládeže. Nad případnou expozicí už vedení města diskutovalo s odborníky. Ti jim poradili, aby expozici zaměřili jen na jednu oblast. Do dvou let bychom tak mohli v kaplickém muzeu obdivovat historii dopravy v česko-rakouském příhraničí.

Dohady kolem odbočování k nákupnímu centru ve Vimperku skončily. Neshody vyvolal požadavek dopravní policie, která kvůli plynulosti provozu trvala na zřízení speciálního odbočovacího pruhu pro budoucí obchodní dům Lidl naproti autobusovému nádraží. Investor stavby, Městský úřad ve Vimperku a dopravní policisté našli po několika jednáních společnou řeč.

S náporem běženců se musí v posledních měsících vyrovnávat pohraniční policisté v oblasti Českých Velenic. Město těsně na hranici, snadno dostupné vlakem, se stalo pro uprchlíky oblíbeným východiskem pro ilegální cestu přes hranice a policisté proto museli v tomto úseku posílit hlídkovou službu.

Ještě letos by měla začít výstavba nového zhruba čtyřkilometrového úseku silnice první třídy z Hořic do Černé v Pošumaví. Investorem je Ředitelství silnic a dálnic. Starosta Černé Jan Voldřich míní, že vylepšené dopravní spojení s vnitrozemím prospěje místním i turistům.

Nový vodovodní řad vyřešil v Zátoni na Prachaticku problémy s kvalitou vody. Výskyt žloutenky tady před několika lety zavinila voda, která přinesla do vodojemu fekálie. Investice ve výši zhruba 4,5 milionu korun podle starosty Richarda Němce podobným potížím v budoucnu zabrání.

Na konci toho týdne definitivně skončí sklárna Český křišťál v Chlumu u Třeboně. Majitel, společnost Crystalex Nový Bor, zde letos ukončila výrobu, postupně propustila všechny zaměstnance a odstěhovala výrobní technologii. Poslední zhruba stovce zaměstnanců nyní vyprší výpovědi pro nadbytečnost. Petr Tomíšek, tiskový mluvčí vlastníka sklárny Českému rozhlasu sdělil, že další osud výrobního areálu je zatím nejasný.

Cena za svoz komunálního odpodu a služby s tím spojené se ve Volyni něnit nebude. I pro letošní rok zůstává částka 380 korun na osobu nebo na jeden rekreační objekt. Posunuta byla splatnost částky a to do 21. května letošního roku.

Hradní příkop Volyňské tvrze bude do léta vylepšen. Za necelých 200 tisíc korun vyroste kolem tvrze zítka s kovanou mříží.

Plavecké baby centrum pro kojence a malé děti vznikne na sídlišti Nad Lužnicí v Táboře. Město tak reaguje na novou vyhlášku ministerstva zdravotnictví, která zpřísňuje hygienické normy ve veřejných bazénech a koupalištích.

Po zhruba padesátileté odmlce se Budějovický Budvar rozhodl znovu vyrábět také černé pivo. Ve sklepích pivovaru teď dozrála první várka tmavého ležáku. Jak říká vrchní sládek Josef Tolar, Budvar tak chtěl doplnit svůj sortiment, přesto ale toto pivo, distribuované výhradně v sudech, bude tvořit jen zlomek celkové produkce pivovaru.

Státní vyznamení - zlatý čestný odznak za zásluhy o Rakouskou republiku převzal českokrumlovský starosta František Mikeš. Osobně mu jej v úterý odpoledne předal rakouský velvyslanec v ČR Klaus Daublebsky.

autor: čro čb
Spustit audio