Jihočeský souhrn

25. listopad 2003

Senát Jihočeské univerzity v pondělí zvolil kandidáta na nástupce rektora Františka Střelečka, kterému končí druhé tříleté funkční období 29. února příštího roku. V letech 2004-2007 by měl v čele univerzity stát profesor Václav Bůžek, který pracuje v Historickém ústavu. Rektorem se podle univerzitního řádu stane až po jmenování prezidentem. Kdy k tomu dojde zatím není známo.

Na Velkém náměstí v Prachaticích už stojí vánoční strom - třináctimetrový smrk. Už počtvrté za sebou jde o strom, který na jiném místě ve městě překážel, musel být poražen a na své poslední cestě posloužil Prachaticích jako hlavní vánoční výzdoba. Ozdoby se na něm rozsvítí o tomto víkendu.

Na dvě desítky ekologických aktivistů a starostů jihočeských obcí v pondělí před budovou jihočeského krajského úřadu protestovaly proti úložištím, které Správa úložišť radioaktivního odpadu (SÚRAO) zvažuje vybudovat v okolí Vlksic na Písecku nebo Lodhéřova na Jindřichohradecku. Hejtman Jan Zahradník (ODS) je při té příležitosti ujistil, že stanovisko kraje vůči případným úložištím je záporné. - Na Krajském úřadu začalo totiž ve 13 hodin veřejné projednávání návrhu územního plánu Jihočeského kraje.

Jihočeský vodárenský svaz (JVS), který v jižních Čechách spravuje společné zařízení pro výrobu a rozvod pitné vody, ponechá i příští rok cenu vody na 11,97 koruny za metr krychlový bez DPH. Stabilní cenu vody z vodárenské soustavy, kterou svaz dodává na předávacích místech odběratelům, drží JVS už pátý rok. Jeho odběrateli jsou firmy, které spravují vodohospodářský majetek jednotlivých obcí.

V okolí jihočeské obce Olešná bude vysazeno na 10 tisíc stromů. V rámci projektu Stromy pro život, jehož odborným garantem je Lesnická fakulta Zemědelské univerzity v Praze, stromy vysadí firma Papírius. Vysazování deseti tisíc stromků v okolí Olešné by mělo začít příští rok na jaře a celkem by se v rámci tohoto projektu mělo v Čechcách objevit 25 tisíc nových stromů.

Nové volby v Branišově a na Kubově Huti se budou konat v sobotu 13. prosince. Rozhodl o tom ministr vnitra. Pro volby v Branišově byla zatím podána pouze jediná kandidátka a to Sdružení nezávislých kandidátů. Volby se zde přitom konají kvůli poklesu počtu zastupitelů pod zákonem stanovenou hranici.

Občanské sdružení Koník ukončilo v říjnu v jižních Čechách třináctiměsíční projekt na podporu pracovního uplatnění postižených osob. Díky projektu našlo práci 23 lidí s postižením. Projekt dotovala částkou zhruba 900 tisíc korun Evropská unie.

V jižních Čechách se rozsah regionální železniční dopravy v příštím roce sníží o 1,25 procenta. Podle zástupce Českých drah pro Jihočeský kraj Ivana Študlara se úpravy dotknou celkem 21 vlaků, jejichž průměrná obsazenost činila pouze šest lidí. Kraj a dráhy zatím nemají od ministerstva potvrzenou částku na krytí ztráty v regionální osobní železniční dopravě. Letos to bylo zhruba 147 milionů korun.

Zdražení o dvacet korun za odvoz komunálního odpadu v příštím roce navrhují radní v Jindřichově Hradci. Pokud návrh schválí zastupitelstvo, budou občané namísto dosavadních 360 platit 380 korun.

Na jihočeských silnicích došlo o víkendu celkem k 52 dopravním nehodám. Nikdo při nich nezemřel, ale jeden člověk byl zraněn těžce a 10 lehce. Odhad hmotné škody se vyšplhal na zhruba jeden a tři čtvrtě milionu korun.

autor: čro čb
Spustit audio