Jihočeský souhrn

18. září 2003

Jihočeši mají novou možnost, jak mohou řešit případy, kdy jsou jim upírána jejich lidská a občanská práva. Pomoc jim nabídne Centrum ochrany lidských práv, které bylo ve středu otevřeno v Českém Krumlově. Současně se bude snažit o lepší osvětu v oblasti lidských práv v regionu. Centrum vzniklo jako součást rozsáhlejšího projektu za podpory fondu Evropské unie Phare. Celkem přišlo na 2,2 milionu korun. Do budoucna má svou činnost ještě rozšířit.

Elektronické platební karty by měly v městské hromadné dopravě v Jindřichově Hradci nahradit dosud používané kupony na zlevněné jízdné. ČSAD Jindřichův Hradec chce nový systém zavést v polovině října.

Cyklistická jízda městem se v rámci pátečního Dne bez aut uskuteční v Českém Krumlově. Sraz je v 16 hodin u kina na Špičáku.

Nové parkoviště u tržnice ve Vyšším Brodě začne sloužit. Přes celé léto bylo ale zavřeno, protože stavebník nedodržel původní projekt a město, na jehož pozemku je parkoviště vybudováno, žádalo nápravu. Stavebník proto musel mimo jiné zvednout obrubníky a doplnit zeleň.

Dobrovolníci budou dnes v Holubově čistit koryto Křemežského potoka od naplavenin z loňských povodní. Čištění se koná od 13.00 hodin v rámci akce Ukliďme svět.

Zaostávání venkova za městy a navyšující se nezaměstnanost v malých obcích, která vede k jejich vylidňování, je citelným problémem celého Jihočeského kraje. Více než dvě třetiny zdejších obcí mají méně než 500 obyvatel. To je důvod, proč Jihočeský kraj nesouhlasí s vyřazením rozvoje venkova ze Společného regionálního operačního programu. Na jeho základě budou předkládány projekty s ambicí získat podporu ze strukturálních fondů Evropské unie. Podle hejtmana Jana Zahradníka přitom neexistuje jiná možnost, jak získat z evropských fondů finance na rozvoj vesnic. Specializované programy se totiž zaměřují pouze zemědělské, potravinářské, lesnické, rybářské a krajinné aspekty.

Strakonice pomáhají Blatné. Se zrušením okresních úřadů, přešli na Blatnou některé kompetence, hlavně v oblasti péče o památky či v prevenci drogové závislosti, na jejichž vykonáváni by radnice využila zaměstnance s menším než polovičním úvazkem. Proto rada města schválila smlouvu, podle které tuto činnost pro Blatnou vykonává městský úřad Strakonice. Služeb strakonické radnice využívají například i Vodňany.

Písečtí zastupitelé schválili seznam ulic a domů, které doporučují pro půdní vestavby. Jsou to domy č.p. 266 v Čelakovského ulici, 419 v Jeronýmově a tři domy v Kollárově ulici: 889, kde je nutný souhlas spoluvlastníků domu, 1336 a 1435. Půdu zájemcům ukáží zaměstnanci stavebního odboru Městského úřadu, vyřízení stavebního povolení a vybudování půdního bytu už bude plně v rukou samotných zájemců. Půdní byty mimo městskou památkovou zónu lze navíc v Písku odkoupit do osobního vlastnictví.

Hvězdárna a planetárium v Českých Budějovicích představují komety jako květy nebes. Na fotografiích pořízených na observatoři na Kleti se tu prezentují až do letošního prosince unikátní záběry komet. Výstava nazvaná Komety květy nebes je přitom otevřena vždy od pondělí do pátku od 8 do 16 hodin a během úterních večerních pořadů od 20 hodin a před čtvrtečními odpoledními programy od půl páté. Vstup na výstavu je volný.

autor: čro čb
Spustit audio