Jihočeský souhrn

11. září 2003

Postavte si vlastního draka a přijďte si s ním zazávodit - tak zní moto Největší drakyády pro děti, která se uskuteční 21. září v Českých Budějovicích. "Jde o to vytáhnout v neděli děti od televize. Cílem je nabídnout jim možnost smysluplně trávit volný čas," řekl ČTK Vladimír Kubát z pořádajícího občanského sdružení Azimut.

Dějištěm 1. ročníku drakyády bude od 14:00 do 17:00 prostor u sportovní haly v centru Českých Budějovic. Odborná porota, v níž bude i světově uznávaný odborník na draky Jan Balej, bude hodnotit vzhled draka, jeho konstrukci, způsob ovládání a dobu letu. Nejlepší konstruktéři a piloti získají hodnotné ceny. "Jsme připraveni jak na 30, tak třeba na dvě stovky účastníků," uvedl Kubát.

Sdružení pro Vltavu chce o víkendu řeku vyčistit. Čistit se bude hlavně v úseku od Českého Krumlova do Boršova nad Vltavou. Každý kdo chce s čištěním řeky pomoci je vítán. Pro účastníky je na sobotní večer připraven program v kempu ve Zlaté Koruně.

Lidé v Třebotovicích, okrajové části Českých Budějovic, se nemusejí obávat, že by zde zhoustla zástavba. Městští radní totiž nedoporučili změnu územního plánu v této lokalitě, která by něco takového umožňovala.

Českobudějovické multikino převálcovalo městská kina. Návštěvnost kin Vesmír a Kotva, provozovaných Správou městských kin, dramaticky poklesla poté, kdy v krajském městě začalo loni v březnu fungovat multikino. Kino Vesmír tak bude muset skončit a Správa městských kin bude zrušena.

Finanční dar lidem, jejichž domy postihla loňská povodeň, poskytlo město Písek. Dar se vypočítával jako trojnásobek roční daně z nemovitosti. Jejich majitelé museli o poskytnutí daru požádat a městští úředníci pak ověřili, jestli byl jejich dům opravdu zatopen a kolik činí roční daň. Zhruba rok po povodni měli údaje pohromadě a zastupitelé na svém posledním zasedání v září schválili dary od 990 korun až po necelých 58 tisíc více než dvěma desítkám žadatelů. Souhrnná částka tvoří více než 160 tisíc.

Sobota dne 13. 9. 2003 bude v Českých Budějovicích ve znamení památek. V rámci "Dnů evrovského dědictví" se i v letošním roce otevře široké veřejnosti řada významných kulturních památek na území města. Po rozsáhlé rekonstrukci bude zpřístupněna pověstmi opředená hradební věž Železná panna, s historií koněspřežky návštěvníky seznámí expozice v objektu Mánesova č. 10 nebo prohlídka objektu Česká č. 66. Historii vývoje městské architektury připomene řada měšťanských domů a církevních staveb a prohlídkový okruh radnice doplní hudební produkce. Úplný seznam zpřístupněných kulturních památek a doprovodných akcí je součástí přílohy, v den pořádání akce bude také k vyzvednutí v turistickém informačním centru v budově historické radnice na náměstí Přemysla Otakara II.

Detektivové jihočeské expozitury Útvaru odhalování korupce obvinili sedm celníků a dva deklaranty pověřené zastupováním dovozců z rozsáhlých podvodů a korupce při dovozu ojetých aut. Na jihu Čech byli podle mluvčího Celního ředitelství v ČB Jaroslava Vláška obviněni a postaveni mimo službu dva celníci.

autor: čro čb
Spustit audio