Jihočeský souhrn

2. září 2003

V Prachaticích se v současnosti začíná měnit územní plán. Hlavní změny se mají odvíjet od loňských povodní a budou se tedy z velké části týkat území kolem dvou prachatických potoků. Možnost zbourání některého objektu kvůli změnám v územním plánu je však podle vedoucího stavebně správního odboru prachatické radnice Vladimíra Hrabáka malá.

Konec září. To je termín, kdy se Vimperk dočká svého prvního partnerského města. Stane se jím jihobavorské okresní město Freyung. Vimperští zastupitelé už schválili text dohody o spolupráci s tímto městem a partnerství bude zpečetěno 20. září.

Na sedm milionů korun přišla rekonstrukce školní kuchyně s jídelnou v Základní škole v Plané nad Lužnicí. Zařízení po rekonstrukci, kterou si vyžádaly loňské povodně, nyní vyhovuje všem hygienickým normám Evropské unie i ministertsva zdravotnictví.

Významnou investici v oblasti centrálního zásobování teplem právě dokončuje město Veselí nad Lužnicí. Úpravy se týkají obou veselských sídlišť a vyžádaly si 23 milionů korun.

Jihočeský kraj si ujasňuje, jak do budoucna nakládat s odpady. Kraj bude zřejmě v koncepci nakládání s odpady upřednostňovat variantu, která počítá vedle třídění, skládkování a kompostování také se spalováním odpadu. Podle hejtmana Jana Zahradníka to vyplývá z ekonomické analýzy jednotlivých variant.

Práce na odvlhčení jedné z nejvzácnějších památek na Prachaticku - hřbitovního kostela svatého Petra a Pavla ve Starých Prachaticích - se chylí ke konci. Stavební průzkum kostela přitom přinesl už řadu zajímavých poznatků a nálezů.

Šance, že se věž kostela svatého Jakuba v Prachaticích stane vyhlídkou stále existuje. Po dvou letech od chvíle kdy prachatická radnice s tímto nápadem přišla ale stále vše záleží na penězích. Ve věži je totiž třeba udělat několik bezpečnostních a protipožárních opatření, která vyjdou zhruba na 900 tisíc korun.

Stanislav Kázecký odchází po vzájemné dohodě z funkce generálního ředitele strojírenské společnosti ZVVZ Milevsko. Od 1. září ho v ní nahradil devětačtyřicetiletý Miroslav Knot, který ve firmě dosud pracoval jako ředitel divize Odlučování a ventilátory. Nového generálního ředitele a předsedu představenstva zvolilo představenstvo firmy letos 30. června.

Českobudějovický magistrát je možné žádat o stipendia pro talenty v oblasti kultury. Stipendium je určené mladým začínajícím českobudějovickým umělcům, kteří v letošním roce získali významné ocenění na národních nebo mezinárodních festivalech, přehlídkách nebo výstavách. Žádosti o stipendia je nutné doručit do podatelny magistrátu nejpozději do 10. řijna.

autor: čro čb
Spustit audio