Jihočeský souhrn

20. červen 2003

Českobudějovičtí zastupitelé dnes schválili uzavření mateřské školky na Prachatické ulici, kam dosud chodilo asi 123 dětí. Důvodem jsou vysoké náklady na nájem a předpokládanou rekonstrukci. Všechny děti i zaměstnanci školky přejdou do okolních školek, které jsou v těsné blízkosti.

Město Písek zadalo studii na úpravu dříve zarostlého a zanedbaného okolí řeky. To by se mělo změnit v atraktivní rekreační území. Ve spolupráci s úřadem práce už radnice vyslala do terénu týmy dělníků, kteří už opravili cestu proti proudu k Zátavskému mostu. Dále vysekávají plevel na březích a zarovnávají travnaté plochy. Studie za padesát tisíc korun má ukázat, odkud kam, jak a za kolik by se měly břehy definitivně upravit.

V Prachaticích možná bude obnoveno kino. Rada města totiž Odboru kultury školství a cestovního ruchu zadala aby vytipoval vhodná místa pro zřízení kina. Ve dvanáctitisícových Prachaticích je v současnosti jenom kinokavárna v hotelu Párk, která promítá pouze dva dny v týdnu.

Velká zatěžkávací zkouška čeká ode dneška až do neděle město Tábor a zejména jeho dopravu. Na letišti táborského aeroklubu u sídliště Nad Lužnicí totiž dnes odpoledne začíná velký open air festival Go planet Roxy, na který se podle odhadů pořadatelů sjede více než 20 000 návštěvníků. Řidiči, kteří nemusí od pátku do neděle Táborem projíždět, by měli zvážit náhradní trasu. Místní lidé musí počítat s možnými kolonami. Policie připravuje podle svého mluvčího Pavla Hantáka taková opatření, aby byla co nejvíce zajištěna bezpečnost a plynulost silničního provozu.

K energetické koncepci Jihočeského kraje se může vyjádřit i veřejnost. Veřejně přístupný seminář se zpracovateli koncepce a zástupci krajského úřadu se koná v úterý 24. června od 15:30 hodin v malém sále Kongresového centra Gerbera v Českých Budějovicích. Návrh je k dispozici také na internetových stránkách www.kraj-jihocesky.cz a nebo na oddělení regionálního rozvoje krajského úřadu.

Základní škola Masarykova v Suchdole nad Lužnicí vyhovuje požadavkům na výchovu a vzdělání. To je závěr, k němuž dospěla Česká školní inspekce. Kontrolní zprávu si vyžádala obec na popud některých rodičů, kteří měli k fungování školy výhrady.

Kauza Karla Srby pokračuje. V pondělí (od 8.00 hod) bude před Krajským soudem v Českých Budějovicích pokračovat hlavní líčení s bývalým sekretářem ministerstva zahraničí Karlem Srbou. Ten je obžalován z přípravy nájemné vraždy novinářky Sabiny Slonkové

autor: čro čb
Spustit audio