Jihočeský souhrn

18. červen 2003

Město Horní Planá bude rekonstruovat historické kapličky. Opravy se dočkají kapličky ve Volarské ulici v Hodňově. Radnice na tyto práce získala 50 tisíc korun z Fondu budoucnosti Unie pro dobré sousedství, a stejnou částkou přispěje na rekonstrukci také sama.

Muzeum historických radiopřijímačů mají v Hořicích na Českokrumlovsku. K vidění je 115 přístrojů od krystalky z roku 1916 přes nejstarší přijímač Radioglob TA 27 z roku 1927, až po výrobky firem jako například Telefunken, Telegrafia, Sigma, Eumig, Rel, či Tesla. Výstava je otevřena denně až do září.

32 nových bytů ve čtyřech domech vyroste ve Vyšším Brodě. Město byty buduje spolu se Stavebním bytovým družstvem Vyšší Brod. Jedná se o výstavbu se státní dotací a finanční spoluúčastí budoucích uživatelů.

Téměř třicítka seniorů najde koncem letošního a počátkem příštího roku svůj nový domov v Domě klidného stáří v Sousedovicích na Strakonicku. Zařízení, které vznikne přestavbou bývalé školy, buduje strakonická oblastní charita. Vybudování Domu klidného stáří vyjde na 26 milionu korun. Na financování přestavby staré školy přispěl například Výbor dobré vůle Olgy Havlové, charita z italského Bolzana nebo charita ze sousedního Německa. Svojí troškou do mlýna přispěly i obce, které do zařízení chtějí umístit své obyvatele.

Poradenské centrum Svazu neslyšících a nedoslýchavých v Českých Budějovicích opět zahájilo svůj provoz. V centru je možné zakoupit baterie do sluchadel i další komponenty. Poradenské centrum zajišťuje také opravy sluchadel u odborníků a poskytuje i rady týkající se nákupu vhodných sluchadel i dalších kompenzačních pomůcek pro nedoslýchavé lidi. Centrum najdete v budově Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, tedy v budově bývalého Okresního úřadu v Mánesově ulici v Českých Budějovicích.

Lékařský odborový klub v Nemocnici s poliklinikou v Prachaticích zatím stávku na čtvrtek neplánuje. Zástupce klubu Václav Šulec dnes uvedl, že se na stávce lékaři nedomlouvali. Pokud by k ní ale došlo, tak se to podle něj pacientů prakticky nijak nedotkne

Odstavená a zaparkovaná vozidla poblíže koupališť, rybníků či na lesních cestách lákají zloděje. Z opuštěného auta na lesní cestě u obce Čakov na Českobudějovicku zmizelo autorádio, brýle a další drobnosti. Škoda přesáhla 30.000 korun. Další zloděj řádil na parkovišti u rybníka Mrhal. Z odstavené škodovky si odnesl peněženku s 500 korunami, doklady, svetry, trička a 50 souprav dámského spodního prádla.

54 letého recidivistu z Táborska zadrželi policisté v Borku u Českých Budějovic. Muž měl políčeno na peněženky kuchařek uložené v šatně zdejší mateřské školy. Byl ale vyrušen a utekl se dvěma peněženkami. Přivolaní policisté muže dostihli a zadrželi. Našli u něj i další peněženku, kterou sebral v domě v sousední ulici.

Nožem do břicha bodl 33 letý muž z Tábora svého návštěvníka. Způsobil mu tak těžké zranění tenkého i tlustého střeva. Zraněný 42 letý muž z Českých Budějovic se bude léčit nejméně tři měsíce. Útočník teď čelí obvinění z trestného činu ublížení na zdraví a policisté vyšetřují, proč k incidientu došlo.

autor: čro čb
Spustit audio