Jihočeský souhrn

26. říjen 2004

V Českých Budějovicích bude dnes v dopoledních hodinách slavnostně otevřen Krumlovský most přes řeku Malši. K jeho rekonstrukci bylo nutné přistoupit po předloňských povodních. Už před nimi byl ale ve špatném stavu a uvažovalo se o opravě.

Mimořádně bude dnes odpoledne otevřen občasný hraniční přechod Pohoří na Šumavě/Stadlberg. V době od 12 do 16 hodin tak budou mít lidé příležitost navštívit například pramen řeky Lužnice v sousedním Rakousku i takzvaný český pramen této řeky.

V Buku teče voda z nového vodovodu. Obecní vodovod v Buku na Prachaticku stál zhruba 12 milionů korun. Obec by takovou investici těžko pokryla nebýt osmimilionové dotace. Jak nám sdělila místostarostka Buku Jana Nusková, po výstavbě vodovodu bude mít obec na začátku příštího roku také plyn.

Obyvatelé panelových domů za kulturním domem v Písku si stěžují, že jejich ulice už nestačí počtu projíždějících a parkujících automobilů. Formou petice požádali město o pomoc. Jak nám řekl tajemník Městského úřadu v Písku Jiří Hořánek, ulice 1. Máje skutečně rozšířena bude ale potrvá to dva roky.

Na silnici E 55 v Soběslavi se objeví cedule upozorňující řidiče na to, aby při průjezdu městem dodržovali rychlost 50 kilometrů v hodině.

České Budějovice potřebují obnovit a rozšířit vozový park trolejbusů. Radnice chce k financování tohoto záměru využít také peníze z takzvaného programu SROP tedy Společného regionálního operačního programu Evropské unie. Město by chtělo získat zhruba 51 milionů korun.

Písecká radnice už má zájemce o vojenský areál Purkratice. Areál získalo město od státu a vyhlásilo soutěž na jeho využití. Podle starosty Jiřího Průši chce bývalý vojenský areál využívat jedna z místních firem, která se mimo jiné zabývá výrobou rozvaděčů.

Především malé jihočeské obce mají šanci získat finanční prostředky na výstavbu kanalizačních a vodovodních sítí. Svým členským obcím totiž poskytuje půjčky Jihočeský vodárenský svaz. Jak uvedl ředitel svazu Antonín Princ, příslušný fond podpory investic je naplňován hlavně ze zisku, který jihočeská vodárenská soustava vytváří.

V Grand hotelu v Jindřichově Hradci se ve středu 27. října bude mluvit o budoucnosti Jindřichohradecka. Od 10 hodin do půl páté se tu koná odborná konference, kde se bude probírat například nezaměstnanost v regionu, dostupnost zdravotní péče nebo rozvoj cestovního ruchu. V 17 hodin pak začíná diskuse pro laickou veřejnost.

Nad Netolicemi se tyčí nová středověká hradba. V těchto dnech skončila část první etapy výstavby archeologického parku na bývalém Přemyslovském hradišti, na vrchu sv. Ján u Netolic. Vyrostla zde replika kamenných základů části hradebního tělesa z období 10. - 12. století. Ta má sloužit jako ukázka opevnění hradiště a zároveň jako opěrná zídka pro další ukázku, kterou bude dřevěná palisáda se strážní věží. S její výstavbou se počítá v příštích dvou letech a měla by zároveň sloužit i jako rozhledna. Archeologický park je součástí širšího projektu nazvaného Historická krajina Netolicko, v rámci kterého byla v minulých letech vybudována naučná stezka, cyklostezka a vydány různé propagační materiály.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio