Jihočeský kraj vyčlenil na opravu silnic miliardu

4. duben 2005

Jihočeské silnice jsou po zimě ve špatném stavu, podle kraje se ale nevymykají stavu posledních let. Na opravy a investice kraj letos vydá zhruba miliardu korun.

Silnice na jihu Čech by přitom potřebovaly sedmkrát tolik. "Příspěvek 560 milionů máme od státu, 100 milionů z odpisů a na investice jde z našeho rozpočtu 400 milionů Kč. Celkový investiční dluh na našich silnicích je však řádově sedm miliard," řekl ČTK náměstek hejtmana Robin Schinko (ODS). S rozsáhlými opravami začne kraj zhruba v polovině dubna poté, co vyčíslí škody. Jako první se zaměří na výtluky. "Pokud se první prognózy potvrdí, bude to stát 35 až 40 milionů korun," uvedl náměstek. Podstatná část oprav skončí do zahájení letní sezony, dodal. Kritická místa s rozbitými silnicemi jsou především v podhůří Prachaticka a Českokrumlovska. Krajský úřad může letos na opravy silnic počítat i s evropskými penězi. Uspěl se všemi žádostmi, které podal, a na 15 projektů získá 135 milionů korun. Nový koberec čeká například šestikilometrový úsek z Radomyšle do Třebohostic na Strakonicku nebo vozovku z Písku do Kestřan.

Zimní údržba silnic vyjde letos kraj na 240 milionů korun, což je podle Schinka zhruba stejně jako loni. Stamiliony korun bude stát náprava škod po zimě. V roce 2004 dal krajský úřad střediskům správy a údržby silnic celkem 691 milionů korun, od státu 556 milionů a zbytek ze svého rozpočtu. "Výhled na rok 2006 počítá s částkou 716 milionů včetně odpisů," uvedl Schinko. Kraj se stará o celkem 5500 kilometrů vozovek druhé a třetí třídy. Smluvně spravuje zhruba 700 kilometrů silnic první třídy, udržovat je ale podle příkazní smlouvy bude jen do září. Ředitelství silnic a dálnic nyní hledá jejich nového správce.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio