Jihočeský kraj si nechal udělat personální audit Alšovy galerie

14. duben 2011

V Alšově jihočeské galerii vládly velmi špatné vnitřní vztahy a vytratila se tvůrčí atmosféra. To jsou závěry interpersonálního auditu, který si Jihočeský kraj na začátku roku objednal u scénáristy Martina Bezoušky.

Martin Bezouška Českému rozhlasu řekl další podrobnosti: „Můžeme si povídat o situaci v Bechyni, kterou je potřeba řešit, o dlouhodobé koncepci, kterým směrem bude galerie kráčet. Tam byl největší problém, věci se řešily ze dne na den bez vize, uvnitř panovalo vnitřní napětí. Situace byla patová a potřebovala další impulz.“

Ředitel Alšovy jihočeské galerie Lubomír Bednář v pondělí rezignoval na svou funkci. Reagoval tak zřejmě na závěry prověrky, se kterými novináře seznámil Jihočeský kraj. Bednář se odmítl pro média jakkoliv vyjádřit a zůstává dál řadovým zaměstnancem galerie.

Hejtman Jiří Zimola jeho rezignaci akceptoval: „Pan Bezouška mi minulý týden oznámil, že na základě jeho osobních názorů, diskuzí se zaměstnanci galerie, ale i s odbornou veřejností mimo galerii, mu vychází, že nejpragmatičtější by bylo, abychom se skutečně zaměřili na hledání nového ředitele. V případě, že by pan ředitel nerezignoval, pravděpodobně bych záležitost vzal na jednání rady, čímž nechci předjímat výsledek tohoto jednání.“

Celou situaci v Alšově jihočeské galerii projedná krajská rada 19. dubna. Rada pověří některého ze zaměstnanců dočasným vedením galerie a posléze vypíše výběrové řízení na místo nového šéfa.

autor: pku
Spustit audio