Jihočeský kraj letos ve svém rozpočtu vyhradil 340 miliónů korun na vlakovou dopravu

10. březen 2009

340 miliónů korun má Jihočeský kraj vyhrazený pro letošek ve svém rozpočtu na vlakovou dopravu. Přesněji řečeno, na úhradu takzvané prokazatelné ztráty na regionálních spojích, které si u Českých drah objednává.

Jak ale říká první náměstek jihočeského hejtmana Martin Kuba, dráhy tvrdí, že je to málo a hovoří o částce 520 miliónů korun. Kraj nechce dopravu omezovat a rád by proto slyšel, jak vůbec dráhy k takovém částce dospěly.

"Pro nás je důležité, že nejdříve by měly být tržby dopravce a pak teprve nějaká dotace, která by prokazatelnou ztrátu měla doplnit. V žádném případě nechceme rezignovat na to, že tržby si určí dopravce sám a nebude nic dělat pro to, aby narůstaly. Každý kdo podniká se musí starat o to, aby měl tržby co nejvyšší a my v jednáních nechceme být pouze pasivním doplňovatelem ztráty, ale partnerem, který pro své občany objednává dopravu a chce ji v co nejvyšší kvalitě za co nejlepší peníze. Samozřejmě dráhy se musí snažit o to, aby spoje skutečně byly vytížené," doplnil Kuba.

autor: Ivan Mls
Spustit audio