Jihočeské krajské nemocnice shání peníze na navýšení platů zdravotníků

2. červenec 2009

130 milionů korun ročně by potřebovalo sedm krajských nemocnic na jihu Čech, jejichž jediných akcionářem je Jihočeský kraj, aby mohlo svým sestrám přidat zhruba 2500 korun, tak jako to udělala státní zařízení. Nějaké peníze na navýšení platů zdravotnickému personálu by měly přijít od zdravotních pojišťoven.

Jak ale uvedla Ivana Stráská, náměstkyně pro zdravotní a sociální problematiku, to stačit rozhodně nebude: "Příslib, že zdravotní pojišťovny částečně dofinancují mzdové náklady zhruba ve výši 1,2 miliardy korun, byl skutečně řečen. Ale nikdy nebylo řečeno, kolik z toho skutečně dostanou kraje. Nicméně musím říci, že navýšení platů středního zdravotnického personálu je nutnou věcí. jestliže ale stát vydá nějaké nařízení, tak by měl za ním poslat i peníze."

Bez ohledu na to, kdy a kolik peněz zdravotní pojišťovny jihočeským krajským nemocnicím pošlou, probíhají v jednotlivých zařízeních kolektivní vyjednávání. Jejich výsledkem by podle Ivany Stráské měl být stav, kdy zdejší sestry na tom budou finančně stejně jako jejich kolegyně ve státních zařízeních: "Proběhlo jednání s našimi řediteli, aby při kolektivním vyjednávání na tom nebyli naši pracovníci hůře."

Spustit audio