Jihočeská Porta přilákala do rozhlasu talentované muzikanty

9. březen 2019

V sobotu 9. března se ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice uskutečnila soutěžní přehlídka folkových a country skupin Porta. Vítězem se stal Mirek Baldrych.

Porota jihočeské Porty byla přímo hvězdná, zasedly ní osobnosti folkové hudby Jiří Mach, Pavlína Jíšová, Tomáš Berka, Jaroslav Hnízdil a Vojta Vít.

Do regionálního kola soutěže v Českém rozhlase České Budějovice se přihlásilo celkem 16 kapel a písničkářů z celého kraje, zastoupeny byly například České Budějovice, Velešín, Týn nad Vltavou, Český Krumlov, Strmilov, Volyně, Ždárské Chalupy, Šestajovice a dokonce i Příbram.

Porotu nejvíc zaujal Miroslav Baldrych, který tak bude reprezentovat jihočeskou scénu v národním finále koncem června v Řevnicích. Dále do semifinále porota nominovala Elišku Kotlínovou.

Český rozhlas České Budějovice hostil Portu už popáté. Folková hudba k této stanici neodmyslitelně patří. Věnuje se jí hudební magazín Folkový antikvariát Pavla Zajíce ze skupiny Nezmaři, který se zabývá prezentací písní a interpretů z dob převážně minulých a spojuje archivní nahrávky s osobními vzpomínkami a postřehy.

Soutěž talentů na festivalu Okolo Třeboně ovládla folkrocková kapela Huménečko

Přímý přenos Českého rozhlasu České Budějovice z hudebního festivalu Okolo Třeboně

Lázeňské město Třeboň opět hostilo hudební festival Okolo Třeboně. Program plný kultury obohatilo finále soutěže talentů Houpací kůň. Jejím vítězem se stala kapela Huménečko, jak mohli lidé zjistit také v přímém přenosu Českého rozhlasu České Budějovice.

Ve vysílání dáváme také prostor talentovaným kapelám. Na jihu Čech mediálně podporujeme soutěže a přehlídky kapel různorodých hudebních žánrů. Kromě krajského kola Porty, které se koná přímo v budově budějovického rozhlasu, spolupořádáme Houpacího koně v rámci festivalu Okolo Třeboně nebo Večery S v českobudějovickém Divadle U Kapličky.

Do studia Českého rozhlasu České Budějovice pravidelně jezdili natáčet studiové snímky kapely a muzikanti z celé republiky, například Weekend s Michalem Tučným, Pavel Žalman Lohonka, Nezmaři, Pavlína Jíšová, Ivo Jahelka, Fešáci, Wabi Daběk nebo bratři Miki a Wabi Ryvolové.

autor: Miroslav Tichák

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.