Jihočeská filharmonie chystá francouzskou sezónu. S orchestrem vystoupí Iva Bittová i AG Flek

1. červen 2017

Na francouzské vlně se ponese příští sezóna Jihočeské filharmonie. S orchestrem vystoupí i řada hvězdných sólistů, třeba Iva Bittová nebo Josef Špaček. Hrát se opět bude na netradičních místech, chystá se také spolupráce s interprety napříč žánry.

„Chceme jednotlivé sezóny věnovat jednotlivým zemím, respektive hudbě těch zemí. Francie přišla na řadu jako první, protože je to prostě zajímavá země, která má spoustu krásné muziky. Další bude sezóna rakousko-uherská, italská, ruská, německá,“ představil plány ředitel Jihočeské filharmonie Otakar Svoboda.

Z českých sólistů se v jihočeské metropoli představí například houslista Josef Špaček nebo violoncellista Jiří Bárta. Filharmonici budou opět spolupracovat s hudebníky odlišných žánrů.

„Asi největší radost mám z Ivy Bittové, s ní vystoupíme i na festivalu Doteky hudby v Praze, pak v divadle v Táboře a v Českých Budějovicích. Zazní i písničky z její poslední desky. Také zahrajeme s kapelou AG Flek, bude to úplně původní spolupráce. Co se týče těch crossoverů, snažíme se nacházet to, co nedělají ostatní. Mně se moc nelíbí přebírání jiných projektů, protože si myslím, že hudba je natolik široká, že si každý najdeme svoji parketu,“ dodal Otakar Svoboda.

Orchestr Jihočeské filharmonie zahraje například na zámku Orlík. Speciální bude spolupráce s brněnským Divadlem Husa na provázku, se kterým filharmonici odehrají představení Balada pro banditu.

„Já osobně se hrozně těším na Berliozovy Letní noci se sopranistkou Karolínou Berkovou, protože to je nádherná skladba. Musím říct, že co jsem nastoupil jako šéfdirigent, tak jsem se od začátku snažil trochu osvěžit ten repertoár, a oblíbili jsme si asi nejvíc právě tu francouzskou muziku. Sám se na sezónu moc těším,“ komentoval šéfdirigent Jihočeské filharmonie Jan Talich.

V rámci představení nadcházející sezony byla v prostorách kavárny Jihočeské filharmonie zahájena výstava obrazů Jiřího Votruby. Malíř, grafik a designér s orchestrem spolupracuje již delší dobu. Vytváří originální portréty sólistů a je autorem vizuální prezentace souboru.

Aktuální expozice ukazuje na jeho volnou tvorbu. „Mě se bytostně dotýká taková ta konzumní spotřeba, miliony dat, které se na vás všude valí, všeho je strašně moc, všechno je zadarmo, ale je to velmi povrchní. A myslím si, že o tom jsou moje obrazy. Mám tady většinou obrazy malované akrylem a často používám stříkání nebo kapání. Některých obrazů se vlastně štětec ani nedotknul,“ popsal.

Jihočeská filharmonie zahájí novou sezonu 13. září koncertem houslisty Josefa Špačka. Na něm ve světové premiéře zazní nová skladba Jiřího Lukeše nebo také Bartholdyho Koncert pro housle a orchestr.

autor: mvo
Spustit audio