Jihočeši – Karel Fořt

12. květen 2012

Někdo prožije svůj život více méně poklidně. Veškeré zvraty a nenadálé situace, které se mu postaví do cesty, ho možná na chvíli vykolejí, ale jen na okamžik, než se zase vrátí na vytyčenou cestu. A pak jsou lidé, jejichž životaběh je jedno velké dobrodružství. Lidé, kteří dokaží během jediného dne zažít to, co jiní za rok. A do této kategorie patří Karel Fořt.

Narodil se 8. 11. 1921 v rodině četnického důstojníka v Rožmitále pod Třemšínem. Jeho otec byl ale záhy přeložen do Skočic u Vodňan a tak tam malý Karel prožil dětství. Ze Skočic se po několika letech rodina přestěhovala do Horažďovic a nakonec v roce 1938 do Písku. Ale to už Karel Fořt odešel do Českých Budějovic, kde studoval na biskupském gymnáziu a bydlel na internátě.

Zároveň se stal skautským vedoucím a potají se se svým oddílem cvičil na boj proti nacistickým okupantům. Jenže jejich činnost byla prozrazena a v roce 1940 byl proto uvězněn gestapem. Nakonec byl propuštěn, ale právě v českobudějovické věznici u něj dozrálo rozhodnutí stát se knězem. Studium teologie dokončil až po válce, protože se svými spolužáky byl odvelen na nucené práce v rakouském Linci.

Vysvěcen byl několik měsíců po komunistickém puči roku 1948. Jako kněz působil ve Vimperku, odkud spravoval řadu šumavských farností. Pastoračně se staral i o dosud neodsunuté sudetské Němce. Populární mladý kněz byl ovšem trnem v oku krajským stranickým činitelům. Začal se tedy připravovat monstrproces, ve kterém měl být obviněn z vraždy a odsouzen.

Na poslední chvíli se Karlovi Fořtovi podařilo utéct za hranice. Zamířil na misie do Alžírska, když tam na podzim roku 1954 vypukla krvavá válka o nezávislost, musel prchnout znovu. Odešel do Německa, kde postupně vybudoval celou síť českých center, sdružující exulanty. Sám vedl českou farnost v Mnichově a pod pseudonymem "otec Karel" působil v náboženské redakci rádia Svobodná Evropa.

Na nucených pracích v Linci se Karel Fořt shodou okolností spatřil s Adolfem Hitlerem, který přijel do továrny na propagandistickou návštěvu, setkal se se slovenským prezidentem Tisem, prchajícím do amerického zajetí, později jako kněz poznal spoustu vynikajících českých osobností jako byl Pavel Tigrid nebo Karel Kryl a vícekrát mluvil s Josephem Ratzingerem, dnešním papežem Benediktem XVI.

Poslechněte si celé vyprávění tak, jak jej zaznamenal redaktork Filip Černý.

autor: Filip Černý
Spustit audio