Ještě do konce letošního roku požádá Ředitelství silnic a dálnic o stavební povolení pro obchvat Lišova na Českobudějovicku

8. prosinec 2020 14:02

Po vybudování obchvatu volají obyvatelé Lišova na Českobudějovicku více než tři desítky let. Středem města prochází hlavní tah z krajské metropole na Jindřichův Hradec a projede tudy přes 15 tisíc aut denně.

Přípravy jedné z klíčových dopravních staveb v regionu se teď posouvají do finální fáze. Ředitelství silnic a dálnic má vykoupených zhruba 70 procent potřebných pozemků a chce ještě do konce roku zažádat o stavební povolení.

„Obchvat se tady řeší desítky let. Místní, kteří mají pozemky někde pod obchvatem, pokud vím, velmi ochotně spolupracují. Za posledních deset let jsem ani nezaznamenal odpor, naopak všichni to podporují a pomáhají nám v tom,“ komentuje situaci starosta Lišova Jiří Švec z hnutí STAN.

Díky relativně hladkému výkupu pozemků se zatím také daří posouvat přípravu stavby, která je momentálně téměř v konečné fázi. Ředitelství silnic a dálnic ještě do konce roku požádá o stavební povolení a následně může začít s vypsáním tendru na zhotovitele, říká ředitelka českobudějovické správy ŘSD Vladimíra Hrušková:

„Na konci příštího roku začneme vybírat zhotovitele s tím, že stavba by pak měla být zahájena následující jaro 2022. Předpokládaná investorská cena jeden a půl miliardy korun se bude samozřejmě ještě upravovat tím, že podrobná dokumentace bude teprve vznikat,“ sdělila Vladimíra Hrušková.

Obchvat bude dlouhý bezmála 9,5 kilometru. U křižovatky Klauda se napojí na stávající výpadovku z Českých Budějovic na Třeboň, povede jižně o Lišova a skončí před statkem Vranín.

Stavba má podle předpokladů potrvá tři roky. Část obchvatu by ale mohla být v provozu ještě před kompletním dokončením.

Spustit audio