Jednání studentů a jihočeského hejtmana nepřineslo žádný výsledek

11. prosinec 2012

Stav nerozhodný – tak by se dala označit situace mezi jihočeským hejtmanem a studenty.

Ti nechtějí ve vedení našeho kraje ani jednoho komunistu. Včerejší jednání s hejtmanem však nepřineslo žádný posun. Lze tedy říci, že zatím vede Jiří Zimola z ČSSD, protože trvá na koaliční smlouvě s KSČM a Vítěslava Baborová dál vede krajské školství a kulturu.

Hejtman nabídl studentům účast v pracovní skupině a podílet se na rozvoji škol na jihu Čech. „Já jsem se chtěl bavit o tom, kde můžeme školám pomoci v tom, aby se zlepšily podmínky pro studování, aby ze škol odcházeli studenti, kteří budou uplatnitelní na trhu práce a aby je vzdělávali kvalitní učitelé, kteří prostřednictvím svých platů dokážou také zajisti své vlastní rodiny. Bohužel musím konstatovat a jsem z toho smutný, že v tento moment byla tato nabídka na pracovní skupinu, která by se mohla zabývat širším pohledem na jihočeské školství, odmítnuta,“ uvedl Zimola.

Studenti také přednesli nový návrh: aby Zimola ještě jednou zvážil jednání s jinými demokratickými stranami v zastupitelstvu a zkusil vyjednat jinou politickou podporu. To ale hejtman odmítl. A tak budou pokračovat nejen v demonstracích.

„Co se týká našich plánů do budoucna, nevylučujeme další shromáždění a uvažovali jsem také o přednáškách a diskuzích, které bychom rádi vedli s pamětníky komunistického režimu. Rádi bychom mezi mladé lidi tyto paměti dostaly, aby se na těch 41 let totality nezapomnělo,“ říká za studenty Dominik Hořejší.

Další protestní shromáždění plánují také na symbolický den 18. prosince, kdy před rokem zemřel Václav Havel.

autor: Jiří Čondl
Spustit audio