Je to osmdesát let, co se narodil Paul McCartney, velikán pop music 20. století, jeden z Beatles

18. červen 2022

„Po celý život  jsem se snažil vyhrát školní cenu nebo projít zkouškou nebo získat dobrou práci, dosáhnout něčeho, kdy mi lidi řeknou: Jsi dobrej!“  Takto mluvil při jedněch ze svých předcházejících narozenin muž, který toho dosáhnul ve svém oboru, tedy v populární hudbě, tolik jako málokdo jiný, a to jak jako zpěvák a levoruký baskytarista, zkrátka jeden z Beatles, tak na sólově dráze se svou kapelou Wings.  

Sir Paul McCartney docílil ohromného množství komerčních i uměleckých úspěchů, posbíral nemálo nejrůznější společenských poct a také je to mimořádně bohatý člověk. Jako by v té citované větě byl částečně ukryt jeho osobní recept na úspěch: vytrvale a cílevědomě se snažit využít svůj talent, v Paulově případě autorského i vokálního nadání, což mělo svůj základ  jistě i v tom, že nepocházel z privilegovaných vrstev.

James Paul McCartney přišel na svět právě 18.června před osmdesáti roky v nemocnici na Walton Road v liverpoolské Rice Lane. Jeho maminka, porodní asistentka, si přála, aby Paul byl lékař a vůbec chtěla, aby to on i jeho mladší  bratr Michael někam dotáhli.

A i když se toho nedožila, její přání se nepochybně splnilo, a to i v případě hudebníka a fotografa Mikea, používajícího pseudonym McGear. 

Jakkoliv byly písničky Beatles standardně podepisovány značkou Lennon-McCartney, je zřejmé, že John inklinoval spíše k rokenrolu, kdežto Paul k romantičtějším melodiím a standardům, které se promítly do jeho slavných písniček jako Yesterday, Michelle, When I´m Sixty-Four nebo The Fool On The Hill, ale i do těch méně známých jako třeba I´ll Follow The Sun. 

Jsem rád, že jsem mohl být před osmnácti roky na prvním koncertu Paula McCartneyho v Praze mezi továrnami ve Vysočanech a že tehdy tuto křehkou ranou písničku Beatles zařadil, jako  jsem to ve Vlídném pozdravení i já. 

"Jednoho dne poznáš, že jsem odešel. Ale zítra bude možná pršet, a tak půjdu za sluncem…"

autor: Jiří Kasal
Spustit audio