Je to dávno – trochu melancholický, láskyplný i nahořklý duet Anety Langerové a Igora Orozoviče

17. červen 2023

V době nedávné jsem upozornil na pozoruhodnou Píseň pro Olgu, jako působivý projev úcty zpěvačky Anety Langerové k nezapomenutelné osobnosti, manželce prezidenta Václava Havla, noblesní první dámě, k paní Olze Havlové.

Dnes vám chci nabídnout duet Anety Langerové s interesantním hercem, zpěvákem, autorem i kapelníkem Igorem Orozovičem. 

Za oběma aktéry už je mnoho dobrého, a to nejenom v oblasti umění, ovšem z českobudějovického rozhlasového studia mi v souvislosti s Igorem Orozovičem okamžitě vytane na mysli, jeho hlavní mužská role v hudebním představení legendární “provázkovské“ Balady pro banditu s Jihočeskou filharmonií, kterou před sedmi roky natočil na CD Český rozhlas České Budějovice.

Ale zpátky k onomu novému pro Supraphon natočenému duetu s Anetou Langerovou.

Igor Orozovič je autor trochu melancholického, láskyplného a taky nahořklého šansonu s názvem Je to dávno, k němuž byl také natočen fantazii rozpínající videoklip. Měl jsem pro tenhle duet jasnou představu velmi křehkého jemného zpěvu a byl jsem zvědavý, jak k tomu Aneta přistoupí. Při nahrávání jsme společně hledali nejupřímnější výraz. Byla to skutečná tvorba. I když je to zdánlivě pár slov, tak právě proto musí být správně usazena.

Tak za sebe okomentoval písničku osmatřicetiletý všestranně nadaný kumštýř Igor Orozovič. A Aneta Langerová k tomu přidala slova: Nahrávání byla zábava, byl to dialog stejně tak, jako je tomu v písni. Líbí se mi Igorovo přemýšlení nad hudbou jako nad živou bytostí.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio