Jazzová hvězda a Šumavan Rudy Linka: K narozeninám místo Maroka dostanu převodovku do starého Volva

29. květen 2020

Možná je obtížné věřit, že 29. květen 2020 je dnem šedesátin mezinárodně proslulého a mladě vyhlížejícího jazzového kytaristy českého původu a švédského občanství Rudyho Linky, který si dokázal získat velmi dobrou reputaci a uznání v zámoří a v newyorských jazzových klubech.

Malou hudební gratulaci nabízí půlhodinka V náladě swingu, potažmo jazzu a dvě vydání pořadu Koncertní ozvěny od Tří lvů přinesou výběrový záznam unikátního koncertu kytaristy Rudyho Linky a skvělé zpěvačky tmavé barvy pleti Christiny Prindle ze sklonku března roku 2014. U příležitosti narozenin došlo i na malý rozhovor s oslavencem Rudym Linkou.

Rudy, jak se ti aktuálně daří – na Šumavě, v době koronaviru?
Šumava je krásná v jakékoli době, ale během pandemie ještě více. U nás je stále co dělat, a tak jsem za poslední dva měsíce zasadil 250 habrů, čtyři třešně, dvě jabloně, jednu hrušku, jednu švestku a jednu speciální broskev, která je vyšlechtěna přímo pro Šumavu. K tomu jsem natřel 800 tisíc prken na naší terase. Čísla stromků jsou přesná, u prken je to jen odhad. A tak až se mě někdo zeptá: „Co jsi dělal, když jsi nic nedělal?“, budu mít čisté svědomí.

Bohemia Jazzy Fest 2015 v Písku. Na snímku organizátor festivalu Rudy Linka

Jaký bude letošní Bohemia Jazzfest, především jeho jihočeská část?
Letošní Bohemia JazzFest bude Bohemia JasFest –  a ano, jedná se o jasno na konci tunelu. Všechny žánry hudby budou zastoupeny a vystupovat budou jen čeští hudebníci, Petr Janda, Pavel Šporcl, Lenka Dusilová, Jiří Stivín a mnoho dalších. Předtočíme video o každém městě a v něm ukážeme, jak krásná naše historická města včetně Tábora jsou, ale i cestování mezi nimi. Koncerty se budou živě streamovat na konci července a celé se to sestřihne pro ČT art. Je to opravdu hodně přípravné práce,  ale myslím, že to bude stát za to.

Jaká bude oslava kulatých narozenin? Jsi bilanční typ?
Bilanční typ? To je dobrá otázka, ale nikdy jsem nad ní nepřemýšlel. Právě jsem dopsal knížku, která vyjde v září u vydavatelství Albatros. Je o mé cestě světem a o lidech, které jsem při tom potkal a kteří mě nějakým způsobem ovlivnili. Je to pohled do zpětného zrcátka, ale nemyslím si, že je to bilancování. To nechám na druhých. Oslava měla být v Maroku, kde jsme měli být týden s naší rodinou, ale kvůli koronaviru jsme to zrušili a místo toho dostanu novou převodovku do našeho devatenáct let starého Volva. Staré lásky nerezaví.

Čtěte také

Máš nějak uložen v paměti koncert v Českém rozhlase České Budějovice na jaře roku 2014 s Christinou Prindle?
To víš, že jo! Christina je úžasná zpěvačka a já moc rád hraju v malých seskupeních. A duo je jedno z nejmenších. Není lehké doprovázet zpěváky, ale s Christinou je vždy všechno hudebně jasné. Asi jsme poslouchali ty samé desky.

Stal se z tebe už zkušený a dobrý televizní moderátor. Jaké máš sám pocity z cyklu, který se jmenuje Linka?
Já si připadám jako malý kluk na Matějské pouti. K nám na chalupu si můžu pozvat skvělé hudebníky a pak poslouchám hudbu a jíme a dokonce si něco zahrajeme. Letos už točíme čtvrtou sérii a v pondělí přijel první host, zpěvák a herec Miloš Hrma, tedy Václav Neckář.

Jaké máš plány? Co máš před sebou?
Budu teď celé podzim dělat mé „one man show.“ Jsou to projekce, vyprávění a hraní. A je to humorný pohled na můj život a na plno věcí kolem mě, včetně mé rodiny, vlasti a chalupy. Možná, že je to veřejné bilancování.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související