Jarní úklid ve městech je v plném proudu

30. březen 2010

Po zimě začínají města s jarním úklidem. Minulý týden se začalo například v Českém Krumlově. Uklízejí tam nejen ulice a chodníky, ale i zelené plochy. Letos se podařilo všechny práce spojené se sekáním trávy, údržbou zeleně i čištěním městských ulic zkoordinovat s úklidem krajských silnic, o které se stará Správa a údržba silnic.

„Tento rok se snažíme práce koordinovat, aby se jedno místo uklidilo najednou a nedělaly se práce několikrát. Město uklidí centrum, sídliště i periferie. Nejdříve se začne v místech, která navštěvuje nejvíce lidí a jsou komunikačně nejdůležitější. Do Velikonoc bychom měli zvládnout uklidit sídliště, centrum města a hlavní komunikace. Další lokality by se měly uklidit do května,“ řekla Českému rozhlasu Jitka Augustinová z českokrumlovské radnice.

Dopravní omezení v českokrumlovských ulicích budou jen krátkodobá a lokální. Žádné velkoplošné čistění, kde by hrozilo odtahování zaparkovaných aut, se nechystá. Kde neprojede technika, tam nastoupí ruční úklid.

Jarní úklid v Prachaticích rozplánovala radnice do šesti fází. Ta poslední končí až v květnu. V rámci úklidu se zametají parkovací plochy, komunikace a chodníky. Uklízí se kolem kontejnerů. Dostane se i na sběr větví a igelitů.

Péče se bude týkat i živých plotů a například veřejného osvětlení, vysvětlil starosta Prachatic Jan Bauer: „U nás je to zajímavé tím, že jsme v části Jihočeského kraje, kde bývá velice tuhá zima. Letošní zima byla tuhá a úklid se opozdil o tři týdny. Už nyní pracují na úklidu města čety pracovníků Technických služeb a společnosti, která mimo jiné zaměstnává rómské spoluobčany. Úklid potrvá několik týdnů, proto je třeba, aby občané v některých ulicích byli trpěliví. Nedá se udělat všechno najednou.“

V konkrétních lokalitách bude přechodně platit i změna dopravního značení, které bude doplněné i o termíny úklidových prací. Podle starosty Prachatic ale ani v Prachaticích odtah aut, která by úklidu bránila, nehrozí.

Radnice v Nadějkově na Táborsku zaměstnává i lidi, kteří by jinak měli obtížnější pozici na trhu práce. Děje se tak prostřednictvím veřejně prospěšných prací, přes úřad práce je do něj v současnosti zapojeno šest nadějkovských občanů.

„Dělají udržování veřejných prostranství a práci v obecních lesích. Mohli bychom je možná zaměstnat ještě více, máme jisté plány, jak hospodářství rozšířit, ale šest pracovníků je poměrně dost. Nezaměstnanost v Nadějkově je větší než v Táboře, ale dramatická není,“ uvedl starosta Nadějkova Zdeněk Černý.

autoři: Jan Kopřiva , Martin Pokorný
Spustit audio