Jan Sojka: Dveře a Pozdě a brzy – dvě povídky z knihy Povídky o lovcích a venuších

17. leden 2021

Knížka Povídky o lovcích a venuších vyšla v roce 2014 v nakladatelství Artes Liberales. Obsahuje šestnáct textů, které spojuje, jak patrno ze samotného názvu knížky, téma vztahů mezi muži a ženami. 

Autor: Jan Sojka
Režie: Jakub Doubrava
Interpreti: Kamila Šmejkalová, Michal Štěrba
Mistr zvuku: Ondřej Franěk
Dramaturgie: Martina Toušková
Natočeno v plzeňském rozhlasovém studiu na podzim 2020.

Povídka Dveře vypráví o pochroumaném soužití mladého manželského páru, který je stále neplánovaně bezdětný. Trápí to jeho i ji. On to navíc zapíjí.

I v příběhu s názvem Pozdě a brzy se řeší nelad mezi manželi. Na dítě také nedošlo, protože na něj bylo nejdříve příliš brzy a potom příliš pozdě. Jako ostatně na všechno v tomhle partnerském vztahu.

Jan Sojka (1973) je plzeňský básník, prozaik a také středoškolský učitel. Vedle zmíněné knihy Povídky o lovcích a venuších vydal například román Učitel je ve třídě sám nebo novelu Podzimní lidé. Jeho zatím poslední kniha se jmenuje Rodina a jiné regály a je to soubor povídek, které spojuje téma vykolejení člověka z běžného života, třeba kvůli šíření koronaviru.

Všechny texty vznikly od března do června minulého roku a ukazují současného člověka v situaci, kterou dosud nepoznal a která ho nutí bilancovat a odhalit, co doposud skrýval i sám před sebou.

Spustit audio