Ján Sliacky: Krabička dobrých zpráv

19. prosinec 2019

Stávající čas je kromě ponurého počasí charakteristický také podobnou náladou sápající se do oken našich niter. Všimli jste si toho?

Ale možná jsme jenom pod vlivem historických okolností a výchovy prostě nastaveni vnímat negativní jevy a trápit se jimi. Bohužel, nejen že tím většinou dále zvětšujeme množinu naštvaných, ale ničíme i sebe.

Závěrem jedné takto nepozitivně naladěné pracovní porady kolegyně prohlásila, že si všímáme jen a jen neradostných skutečností a ty pozitivní upozaďujeme, načež ředitelka přišla s návrhem vytvořit si krabičku dobrých zpráv.

Stačila by taková normální od bot, do které bychom vždy po skončení pracovní směny hodili papírek s jednou dvěma větami popisujícími událost, chvíli, která nás ten den potěšila.

Může se týkat nás samotných, našeho – třeba dílčího – pracovního úspěchu či zdaru, nebo chování kolegů k nám, prostě situace, která se nám kladně vryla do paměti. Podle potřeby či příležitostně bychom pak kouzelnou krabici otevřeli a pročítali své řádky.

Teď, na sklonku roku, je to velice vhodný návrh. Vymýšlíme vánoční dárky většinou hmotného charakteru, ale to, co bychom mnohdy nejvíce potřebovali, je pozitivní mysl a dobré zprávy. Naučit se svět kolem sebe vnímat kladně. A to v žádném balíčku, měkkém, dokonce ani tvrdém, nenajdeme.

Kdybychom si takový box dobrých zpráv doma či na pracovištích zavedli a společně s nejbližšími či kolegy ho pak rozbalili pod stromečkem a pročítali si momenty, které jsme zažili a kladně vnímali, našli bychom to, co třeba marně očekáváme od darů zakoupených i v těch nejluxusnějších obchodech.

autor: Ján Sliacky
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.