Ján Sliacky: Dobrodružství

30. září 2020

To bylo ono?! Co musíte zažít, abyste si právě takhle nadšeně zavýskli? Pohodlná doba nás „nutí“ hledat dobrodružné prožitky prostřednictvím specializovaných agentur. Na vzdálených místech nebo alespoň při vykonávání bláznivých, často nebezpečných, aktivit.

My s dětmi jsme zažili dobrodružství v okolí Třeboně. Při zcela normální vycházce po Stezce zdraví.

Ta nabízí procházku kolem Zlaté stoky, rybníku Hrádeček a podél Černé stoky se stačí zpět do města. Děti si na ní mohou procvičit své pohybové dovednosti na několika cvičebních stanovištích. Přitom se z informačních tabulí dozvědět něco o stromech lemujících trasu. Hledáte prvek dobrodružství?

To nastává ve chvíli, kdy stezka začíná kopírovat tok Černé stoky. Nějaký ten komár snažící se najít obživu na našich tělech zpočátku nevadí. Ale postupem času jednotlivců přibývá geometrickou řadou, začínají se tvořit hejna. Zprvu dotěrný hmyz odháníme a zabíjíme. Po chvíli nám ale naše ruce přestávají stačit. Děti míjejí cvičební prvky a společně přecházíme do skutečně zdravého pohybu - rychlé chůze. Ta nás však komárů číhajících na zdraví chtivé nadšence nezbavuje. Naopak. Snažíme se jim tedy uniknout poklusem. Tím je však provokujeme ke zvýšené aktivitě. A ještě si k tomu volají další kamarády. Nezbývá než běžet. Lépe řečeno sprintovat. Zdravá procházka končí až ve chvíli, kdy uřícení a dobodáni vbíháme do záhradkářské kolonie.

To byl zážitek hodný prvních osadníků jižních Čech. Vidíte, děti, s čím vším se museli potýkat?! Přesně tak, jak jsme četli v knížkách, poučuju je. Jejich odpovědi vám tlumočit nebudu. Ale, bylo to dobrodružství!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.